Des de fa una setmana, els alumnes de l’institut Montsacopa d’Olot ja hi poden arribar en bicicleta. Es tracta del tercer centre educatiu del municipi que aquest curs ha tornat a engegar el Bici Bus. I és que actualment, l’escola Sant Roc, el Petit Plançó i l’institut Montsacopa disposen d’aquest sistema de transport sostenible.
En el cas de l’institut Montsacopa, el projecte s’ha tornat a engegar seguint la dinàmica dels darrers dos anys. D’aquesta manera, durant els mesos de setembre i octubre i d’abril a juny de 2024, els alumnes podran recórrer en bicicleta els deu quilòmetres que separen Santa Pau de l’institut. La línia té diverses parades: Santa Pau, Can Xel, Ca la Guapa, la rodona de la benzinera, l’Hospici i la plaça Clarà. Ahir, diversos grups d’estudiants de 1r, 2n i 3r d’ESO van recórrer tot el camí des de Santa Pau fins al centre educatiu en bicicleta. Els impulsors de la iniciativa esperen que, a mesura que avanci el curs, més famílies i alumnes se sumin a la iniciativa. Actualment, tres centres educatius de la ciutat disposen d’aquest sistema de mobilitat (35 alumnes fan ús de 6 línies de Bici Bus, amb l’ajuda de 15 monitors voluntaris) i dos més estan estudiant incorporar-s’hi (l’escola Pla de Dalt i l’escola Pia).
Un nou sistema de mobilitat
Arran de l’èxit assolit l’any 2020 amb l’escola Sant Roc, el projecte va anar despertant l’interès de molts altres espais educatius de Primària i Secundària tant d’Olot com de la resta de la comarca, que s’han anat sumant a la iniciativa.
El Bici Bus d’Olot és una de les accions que van néixer arran del procés participatiu Olot Pedala, el Pla de Foment de la Mobilitat amb Bicicleta i Vehicles de Mobilitat Personal d’Olot; el document que marca les línies estratègiques en matèria de mobilitat per als propers anys a la ciutat. El pla inclou un conjunt de 43 accions, dividides en 3 fases i que giren al voltant de tres eixos principals: la millora en les infraestructures, la potenciació de la formació i divulgació de la mobilitat sostenible i les modificacions de les normatives de trànsit i a nivell urbanístic. El document també contempla una quarta fase, posterior, que permetria marcar les línies de les accions i activitats després dels 10 anys previstos pel pla.
El projecte es va elaborar de forma participativa a través del procés Olot Pedala, que en 9 mesos va incloure 19 espais i sistemes de participació com enquestes, sessions i reunions amb entitats vinculades a la mobilitat territorial i el medi ambient; salut mediambiental; educatives; comerciants, autoescoles i associacions empresarials i entitats de joves. En total, més de 1.100 persones van participar d’aquesta iniciativa que va permetre detectar i marcar un conjunt de 10 reptes claus, a través dels quals es desprenen les 43 propostes del projecte, part d’elles ja aplicades o en procés.
El Bici Bus reprodueix el funcionament d’un autobús escolar, però utilitzant la bicicleta. Per a participar-hi, només és necessari disposar de bicicleta, casc, timbre, llum al darrere i donar-se d’alta en una aplicació. En el cas dels alumnes que vulguin participar en la iniciativa però que no disposin de bicicleta, Bicis Actives els en pot cedir una perquè puguin participar en l’activitat.