Diari de Girona

Diari de Girona

Les policies locals gironines són de les més actives de Catalunya

Ofereixen la taxa més elevada de serveis de seguretat ciutadana per cada 1.000 habitants

Agents de la Policia Municipal de Girona en una imatge d'arxiu. Aniol Resclosa

Les policies locals gironines tenen molta feina i una mostra d’això són els serveis que realitzen. Durant el 2022 en van fer 453.919 i només tenen per darrere les de la regió metropolitana i l’àrea de Barcelona. Són de les més actives i en seguretat ciutadana tenen la taxa més elevada de serveis per cada mil habitants. Aquesta es troba en el 246,9% per cada mil habitants, el que suposa superar en gairebé 130 punts la mitjana de les policies locals de Catalunya en aquest àmbit que està en 148,9. La seguretat ciutadana va des de prevenció i investigació dels delictes, la col·laboració amb altres cossos de seguretat, patrullatge preventiu i conflictes, entre altres.

150.000 serveis de seguretat

La seguretat ciutadana és una de les competències dels Mossos d’Esquadra però les Policies Locals cada vegada donen més resposta a aquests fets i també col·laboren amb els Mossos en aquest àmbit. Una mostra d’això és que les gironines van realitzar 149.090 serveis d’aquest àmbit durant l’any passat. Aquesta àrea de fet va ser la que va situar-se al capdavant (32,8%) de totes les actuacions a les que van haver de fer front els cossos policials locals.

El trànsit que és la competència estrella de les policies locals en canvi, va suposar un volum menor amb 103.097 actuacions (22,7%). Els serveis de policia administrativa van representar el 14,7% del total, amb 66.847 serveis realitzats per parts de les policies locals gironines. 

També hi ha una part que sovint pot semblar més oculta i que també ocupen feina a aquests agents i són les tasques assistencials. L’any passat van haver de fer-ne 35.544 i va suposar el 7,8% del total. 

Per últim hi ha els serveis de caràcter judicial que van representar el 3,3% del total i que van suposar 15.023 serveis. També hi ha un apartat anomenat «altres» que va suposar 84.316 serveis i no s’especifica de quina tipologia, en l’Informe anual 2022 de les policies locals a Catalunya presentat fa pocs dies.

En total aquests cossos locals de la Regió Policial de Girona van realitzar gairebé mig milió de serveis (453.919). A tot Catalunya, el total de policies locals van efectuar-ne 3,32 milions. La major part de seguretat ciutadana (1,03 milions), seguit de les actuacions relacionades amb el trànsit (812.554).

Les comarques gironines compten amb 40 cossos de policies locals, ja que aquest 2023, se n’ha incorporat un de nou, el de Riells i Viabrea. Aquest però no està comptabilitzat en l’Informe i per tant, tampoc el seu nombre d’efectius. 

El 79,5% de la població

Fins a l’any passat per tant, hi havia 39 cossos formats per 1.198 efectius i que suposaven el 10,4% de tots els de Catalunya. Actualment hi ha el 79,5% del territori de la Regió Policial de Girona que compta amb servei de policia local, segons s’explica en l’estudi.  

D’altra banda cal dir que hi ha 25 cossos de policia local a Catalunya que aglutinen més de la meitat dels efectius totals i donen servei al 60% de la població catalana amb policia local. Entre aquests n’hi ha dos de gironins, la Policia Municipal de Girona i el de la Policia Local de Lloret de Mar.  

Compartir l'article

stats