Setmana de controls policials per reduir la sinistralitat de camions i furgonetes i millorar-ne la seguretat.

El Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i les Policies locals de diversos aquesta campanya preventiva que posa l’accent en diversos factors de risc, com la velocitat, l’alcohol i les drogues, les distraccions i els elements de seguretat passiva. També se centren en altres aspectes com les característiques del vehicle (excés de pes, seguretat de la càrrega i estiba o possibles defectes tècnics), el temps de conducció i descans del conductor (tacògraf) i que la documentació del vehicle i del conductor sigui la correcta.

Cal tenir en compte que la fatiga és la principal causa d’accidents entre els conductors professionals, juntament amb l’estat de manteniment dels vehicles. 

Aquest any 2023, han mort sis ocupants de camions i una de furgoneta en accidents de trànsit en zona interurbana a Catalunya. En el mateix període de l’any passat van perdre la vida sis camioners i quatre conductors de furgoneta.

En la campanya policial de 2022, es van efectuar en una setmana 588 controls policials a camions i furgonetes, es van imposar 1.623 denúncies i 18 vehicles van ser immobilitzats. 

D’altra banda, amb l’objectiu de reduir els accidents amb camions implicats a l’AP-7 i al conjunt de la xarxa viària, des del 2022 els Mossos han portat a terme diversos macrocontrols periòdics a vehicles pesants que han contribuït a reduir en un 50% els accidents mortals a l’autopista AP-7, segons Trànsit. En aquests controls, s’han interposat més de 52.000 denúncies a camions (des de l’1 de gener del 2022 fins a 30 de setembre del 2023). Quant a les infraccions, destaca l’increment de sancions per avançaments que han passat de 400 sancions el 2022 a 1.576 sancions el 2023.