Diari de Girona

Diari de Girona

La policia imposa més de 1.200 denúncies per conduir sense carnet

Trànsit fa una campanya de les conseqüències penals i personals de conductes de risc al volant

Foto d'arxiu d'un control dels Mossos - Mossos

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha posat en marxa una nova campanya de conscienciació viària centrada en les conseqüències penals i personals de les infraccions i imprudències greus en la conducció. Amb l’eslògan Seràs tu el següent? Pretén fer reflexionar és que els comportaments de risc en la conducció maten i envien a la presó. 

Des del 2019 a Catalunya cada any hi ha de mitjana més 11.200 sancions penals per infraccions de trànsit greus o molt greus a Catalunya. Entre aquestes hi ha delictes relacionats amb la conducció sota els efectes de les drogues o l’alcohol, la velocitat excessiva però també, anar sense carnet. 

A les comarques gironines els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals han denunciat penalment conductors que no tenien carnet ja sigui perquè no havien obtingut mai el permís de conduir, havien perdut el temps o el tenien retirat per ordre judicial. El capítol anomenat documentació del conductor que majoritàriament fa referència a no tenir permís de conduir és el que ha generat més sancions penals: 1.260 denúncies en gairebé 11 mesos. Aquest tipus d’expedients sancionadors han anat a més amb els anys, segons es fa palès en les dades del Servei Català de Trànsit. Abans de la pandèmia, el 2019, es va iniciar 1.108 expedients sancionadors penals per aquesta raó; 931 l’any següent i el 2021 amb la postpandèmia ja van remuntar i es van realitzar a 1.358 sancions penals. L’any amb més denúncies aixecades per la policia per aquest tipus de fet va ser el 2022 amb 1.665 casos. 

Cartell de la campanya de Trànsit Servei Català del Trànsit

Prop de 1.800 denúncies 

Durant el 2023 -fins a 17 de novembre- s’han aixecat un total de 1.788 expedients sancionadors per temes penals en matèria de delictes contra la seguretat viària. Així doncs, les relacionades amb la documentació del conductor suposen el 59% del total. Entre la resta de sancions penals hi ha 453 expedients per conducció amb una taxa d’alcoholèmia penal o havent consumit drogues, segones les dades provisionals de Trànsit. L’any passat es van aixecar 2.373 expedients i 632 per aquesta casuística a Girona.

D’aquestes sancions també cal destacar que s’han obert 14 expedients sancionadors per excés de velocitat i 42 per no respectar la normativa general. 

La reforma del Codi Penal en matèria de delictes contra la seguretat viària que va entrar en vigor l’any 2019 va endurir les penes sobre determinades conductes i ha portat a l’àmbit de la justícia penal, inclosa la presó, un col·lectiu de ciutadans com són els conductors que fins ara no hi arribaven, com recorda Trànsit. Segons dades del departament de Justícia, l’any passat a Catalunya es van imposar penes privatives de llibertat per delictes de conducció a 838 persones; 620 persones van ingressar per conduir sense carnet; 214, per delictes relacionats amb la conducció sota els efectes de les drogues o l’alcohol, i 4 per velocitat excessiva.

En la nova campanya de Trànsit, protagonitzada per actors, s’exposen conductes imprudents sobretot relacionades amb factors principals de sinistralitat viària com són l’excés de velocitat, les distraccions associades a l’ús mòbil o el consum d’alcohol o drogues. Concretament, les situacions delictives reals que s’han ficcionat per conscienciar que un comportament o conducta de risc a la carretera pot portar a la presó.

Compartir l'article

stats