Veïns d'Olot reclamen que no tiri endavant el projecte de construir 46 habitatges a la falda del volcà Montsacopa

Els afectats demanen que es canviï el POUM o que es faci "el que calgui" per evitar que "aquest despropòsit"

Gerard Vilà / ACN

Gerard Vilà / ACN

Una seixantena de veïns d'Olot s'han concentrat aquest dijous a tocar del volcà Montsacopa, per reclamar que l'Ajuntament aturi el projecte que contempla aixecar 46 habitatges a la falda del volcà. Els manifestants ho consideren "un despropòsit", malgrat que el Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) del 2003 contempla que es pugui edificar en aquesta zona. A més, els veïns destaquen que han recollit 1.700 firmes en contra del projecte i recorden que els morrots formats per la lava són una característica "única" dels volcans de la Garrotxa. A més, assenyalen que si s'aixequen els edificis previstos es taparia "l'únic accés visible del volcà". "Al final haurem d'anar a l'Espai Cràter per veure el Montsacopa", lamenten.

Si res no canvia, els veïns del barri del Morrot d’Olot veuran com la vista que tenen del volcà Montsacopa que tenen a tocar de casa pot canviar de manera rellevant els propers anys. I és que en aquest a zona de la capital de la Garrotxa està previst un projecte que contempla aixecar 46 habitatges entre pisos i cases, just a la zona on hi ha un dels morrots, turons volcànics característics de la zona de la Garrotxa. El projecte pot tirar endavant gràcies a que el POUM del 2003 ho permet, però els veïns deixen clar que s’hi oposen i adverteixen a l’Ajuntament que, o atura el projecte o seguiran protestant.

La realitat és que l’espai té diversos propietaris a qui caldria indemnitzar si no es pot finalment edificar. A més, caldria també fer una modificació del POUM per tal de prohibir que s’hi aixequi res en aquesta zona. El portaveu de la plataforma Salvem el Volà Protegim el Morrot, Xavier Pujol, diu que els hi és "igual" el que faci l’Ajuntament. "Si s’ha de canviar el POUM, que es canviï, si s’ha d’indemnitzar, que s’indemnitzi", remarca. Pujol considera un "despropòsit" que aquest projecte tiri endavant perquè suposa aixecar una "barrera artificial" just a tocar de l’únic punt de vista que queda del volcà. "No té sentit, volem més lava i menys ciment", assenyala.

A l’Espai Cràter

A la protesta d’aquest dijous a la tarda hi han participat bona part dels veïns que s’han criat al barri i que "tota la vida" han conviscut amb el Montsacopa, a tocar de les seves cases. Per això, Pujol demana que no els privin d’aquest espai natural "únic" de la Garrotxa. "No és viable, creiem que això s’ha de protegir, per Olot i pel Morrot", assenyala.

Pujol lamenta que si al final el projecte tira endavant, els veïns hauran d’anar a veure el Montsacopa a l’Espai Cràter, el centre divulgatiu de volcans de la Garrotxa. "A les escoles diuen als nens que han d’aprendre a respectar els espais naturals i els volcans i ara resulta que no el podran veure", assenyala.

Bona predisposició

Segons ha explicat Pujol, en una reunió fa uns dies l’Ajuntament estava "molt disposat, especialment l’alcalde" a aturar el projecte "si no estava clar". Ara l’objectiu és "analitzar la informació" que ha demanat l’Ajuntament a diversos òrgans de la Generalitat i confrontar-la amb la que tenen els veïns que han consultat a diversos experts, entre els quals vulcanòlegs.

Finalment, Pujol reclama que l’Ajuntament incorpori nous instruments de participació per divulgar encara més les característiques dels volcans que rodegen la ciutat. "És una particularitat que tenim i l’hem de donar a conèixer i no pas tapar-la", conclou.