Les pluges donen una treva però alerten de possibles incendis forestals a l'estiu en llocs poc habituals de Girona per la sequera

Els Bombers i els Rurals avisen que gràcies a les pluges de la primavera s'ha passat d'una campanya forestal que podia ser extrema a una d'alta

Foto de família dels representants dels serveis d'emergències de Girona amb la nova delegada del Govern a Girona i el director dels serveis territorials d'Interior.

Foto de família dels representants dels serveis d'emergències de Girona amb la nova delegada del Govern a Girona i el director dels serveis territorials d'Interior. / Eva Batlle

Eva Batlle

Eva Batlle

La situació de sequera estructural dels últims tres anys augurava una campanya forestal molt dura pels serveis d'emergències. Abans de la primavera preveien un escenari de risc "extrem" d'incendi, però les darreres pluges han fet canviar l'escenari previst. El cap de la Regió d'Emergències de Girona, l'inspector dels Bombers Jordi Martín ha assegurat que la campanya serà d'un "risc alt" i més normal que fluctuarà en funció de les temperatures -episodis de calor extrema- i el vent que bufi.

Tot i aquesta treva pels equips d'emergències (Bombers, Mossos, Protecció Civil, ADF i Agents Rurals), tant els Rurals com els Bombers preveuen un escenari diferent a causa de la situació de sequera que ha matat molts arbres i vegetació en zones poc habituals de patir un incendi. Això podria provocar que hi hagués focs forestals en àrees de l'Alta Garrotxa, el límit cap al Ripollès, el Pla de l'Estany o l'interior de les Gavarres. I és que aquests arbres morts són un combustible en cas d'incendi i poden complicar les tasques a l'hora d'extingir-los ja que podrien avançar amb molta més virulència.

L'augment de les temperatures també és un tema juntament amb el vent que preocupa perquè pot fer canviar l'escenari ràpidament. Analitzant la pluviometria i les temperatures han vist que en els últims anys hi ha hagut episodis de calor extrema que han oscil·lat entre els 15 i 30 dies i si això a més s'hi suma el vent pot fer que hi hagi zones de la província amb alt perill d'incendis. Per exemple, si bufa la tramuntana pot haver-hi més perill a l'extrem nord, al cap de Creus; si és de Ponent a la comarca de la Selva i si ve del sud a la zona de les Gavarres i el Massís de Cadiretes. A banda, Martín també ha recordat que amb l'evolució dels incendis i els modes de vida han canviat molt els escenaris. Hi ha incendis de diferents generacions com per exemple, els viscuts els últims anys a Portugal o Grècia amb relació amb l'atmosfera.

El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases de la seva banda ha explicat que durant l'any passat es van cremar 732 hectàrees i que la majoria van ser fruit dels focs de Colera i Portbou de l'estiu, malgrat haver-se registrat 127 incendis durant tot el 2023. Amb el que portem de 2024, hi ha hagut 40 incendis a Girona, que han afectat 6,69 hectàrees.

Vídeo | Els Bombers treballant de nit en l'incendi de Portbou i Colera l'any passat

ACN

Prevenció

Aquest ha posat èmfasi d'entrada en la prevenció i la feina que fa el cos per incentivar la gent a què en cas de foc no hi hagi danys en béns i les persones. Ha recordat la importància de la creació de franges de protecció i en la gran tasca que s'ha fet a la província de Girona. L'inspector dels Bombers també ha fet referència a això hi ha recordat que amb els Mossos han dissenyat protocols en cas de fer confinaments i evacuacions i també ha explicat la creació dels centres de coordinació operativa tot i que no siguin incendis de grans dimensions. També ha recordat que cal que la gent s'autoprotegeixi i que en cas de simultaneïtat hi ha tensió, però que és crucial que hi hagi franges sobretot en urbanitzacions i habitatges.

Les causes

Ignasi de Dalmases també ha destacat la investigació que fa el cos d'Agents Rurals sobre les causes dels incendis. Per exemple, el de l'agost passat a Portbou està clar que l'havia causat la mà de l'home, però encara no ha transcendit com va començar. Aquest és un exemple de les causes més freqüents i és que segons Dalmases, en 9 de cada 10 incendis hi ha la mà de l'home al darrere, un fet que destaca. Aquí hi ha tant negligències (47%) com incendis intencionats (20%). Davant d'això, recorda que cal ser prudent i sobretot, en època estival quan arriben molts turistes a terres gironines. Per això insta la gent a entendre el perill de fer foc i recorda que "la ciutadania estigui informada en tot moment del Pla Alfa abans d'accedir al medi natural, per no ser causa involuntària d'un incendi i tampoc ser-ne víctima".

El director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Eduard Adrobau de la seva banda ha assegurat que “la col·laboració interinstitucional és clau per assegurar una resposta efectiva i coordinada davant qualsevol incendi forestal que pugui sorgir durant aquesta campanya". La coordinació entre cossos d'emergències és un fet que han destacat tots els presents en la roda de premsa.