La Diputació distingeix 137 productes gironins amb el segell Girona Excel·lent

La sisena edició del concurs bat rècords de participació amb 540 mostres i 83 empreses reconegudes

Vanessa Peiró i Miquel Noguer amb Pep Nogué i Jordi Àvila, durant la presentació dels productes segellats amb el Girona Excel·lent 2025-2026.

Vanessa Peiró i Miquel Noguer amb Pep Nogué i Jordi Àvila, durant la presentació dels productes segellats amb el Girona Excel·lent 2025-2026. / Diputació de Girona

Tony Di Marino

Tony Di Marino

Girona

La Diputació de Girona ha reconegut aquest dijous un total de 137 productes agroalimentaris amb el segell Girona Excel·lent 2025-2026, una xifra rècord des que es va crear aquesta iniciativa. A més, s’han presentat al concurs 540 mostres, procedents de 83 empreses de les comarques gironines, una altra dada que confirma el creixement sostingut del projecte i la implicació creixent del sector.

La presentació dels resultats de la sisena edició del segell s’ha fet a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, en un acte institucional que ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Miquel Noguer, i de la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró. També hi han intervingut els assessors gastronòmics Pep Nogué i Jordi Àvila, que formen part del comitè tècnic encarregat de tastar i seleccionar els productes distingits.

Durant l’acte, Miquel Noguer ha reivindicat el segell com a una eina de qualitat pública que vol reconèixer l’excel·lència dels productes gironins i afavorir-ne la promoció i la projecció exterior. «És una eina de qualitat pública de suport a l’excel·lència i de promoció del producte gironí», ha remarcat el president, que també ha posat en valor que el concurs sigui gratuït per als participants. «Senzillament han de presentar el producte i el jurat ha de valorar que és excel·lent. La gent s’hi presenta perquè sap que no hi ha cap quota i perquè els qui ho valoren són experts de qualitat i professionals», ha destacat. Noguer ha recordat que el projecte va néixer pensant en com ajudar el sector: «Quan es va crear això com a Diputació pensàvem en com ajudar el sector primari».

Tasts a cegues

En aquesta edició els tasts s’han fet a cegues, una pràctica que busca garantir la imparcialitat i el rigor de la selecció. Segons Vanessa Peiró, «els tastadors ho han fet a cegues perquè res pugui influir la seva valoració». La diputada també ha destacat que el valor del projecte va més enllà del reconeixement del producte, i incideix en aspectes com la formació i l’enfortiment empresarial: «Una de les coses que posa més en valor la gent és el tema de la formació en comunicació i xarxa empresarial».

Aíxi mateix, Peiró ha detallat que l’Escola de Tastadors, una proposta formativa impulsada pel programa Girona Excel·lent que ha tingut una gran acollida. «Una iniciativa que ha funcionat molt bé és l’Escola de Tastadors: hem fet ‘sold out’ a pràcticament totes les edicions que hem organitzat, ja sigui de licors, de formatges o d’altres productes», ha assegurat Peiró. Així mateix, també ha remarcat que des de la Diputació «seguim apostant pel producte de quilòmetre zero i el treball en xarxa».

Els 137 productes guardonats s’organitzen en diverses categories, com ara embotits, làctics, vins, gelats o begudes. Tots ells passaran a formar part de la promoció institucional del segell Girona Excel·lent durant el període 2025-2026, que inclou accions comercials, participació en fires, campanyes de difusió i suport en la projecció dels productes a nous canals de distribució.

Tracking Pixel Contents