La nova Biblioteca Municipal de Calonge Pere Caner ha costat 1.813.000 euros, ocupa una superfície de 1.148 metres quadrats i aspira a augmentar el seu fons fins als 20.000 volums. L´equipament s´obrirà dissabte amb una jornada de portes obertes i diversos actes lúdics i culturals que s´allargarà fins diumenge al migdia, quan el conseller de Cultura la inaugurarà.

Ahir al matí, l´alcalde, Jordi Soler (CiU), va mostrar les instal·lacions, que es troben al número 26 del carrer Sant Joan o de l'Educació, al nucli antic de Calonge. La nova biblioteca disposa d'una planta baixa, primer pis i altell, a més d'una planta subsòl on s'instal·larà part de l'arxiu municipal i una sala polivalent per a conferències i presentacions. Les obres de la nova biblioteca de Calonge van començar el 2004, amb retard per la necessitat d'introduir diverses modificacions en el projecte inicial.

Els actes d'inauguració de la Biblioteca es divideixen bàsicament en dues parts. Demà es farà una jornada de portes obertes amenitzada amb música en directe i diversos actes amb un caràcter més lúdic i cultural, com ara l'hora del conte i la presentació del llibre Les visites pastorals: dels orígens medievals a l'època contemporània, de Lluís Monjas, Joaquim M. Puigvert, Xavier Solà i Eugeni Perea. El diumenge 11 de febrer, a la 1 del migdia, tindrà lloc l'acte d'inauguració oficial que comptarà amb la presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras, del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Enric Vilert, i de l'alcalde de Calonge, Jordi Soler.

La nova Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge està situada a l'edifici de l'antic hospital de pobres del poble i es tracta d'un espai que aplega actualment 12.500 volums i gairebé un centenars de títols de revistes i diaris. La biblioteca anirà augmentant el seu fons progressivament fins a assolir 20.000 volums.

Aquest edifici, que data del segle XVII, havia acollit l'antic hospital de pobres i, posteriorment, l'escola del poble. Ara s'ha rehabilitat conservant els elements històrics però sense oblidar aspectes com la funcionalitat, de manera que l'edifici combina modernitat i antiguitat. L'octubre de 2004, es va presentar el projecte definitiu de nova biblioteca. Un equipament necessari, especialment si es té en compte el creiexement demogràfic que en els darrers anys ha experimentat Calonge i que fa que aquest municipi hagi arribat gairebé als 10.000 habitants.

La nova biblioteca disposa de sala de lectura, sala infantil, una sala d'actes polivalent amb capacitat per a unes 60 persones i pensat per acollir diversos actes culturals. L´edifici és a prop d'un altre equipament cultural de referència del municipi, la Sala Fontova. Per ampliar els aparcaments d´aquesta sala, i just darrere la biblioteca, estan en marxa les obres per enderrocar un antic cobert i obrir un carrer.