Dues finques situades al carrer Doctor Xavier Brunet de Blanes que van estar protegides per la suspensió de llicències prèvia a l´elaboració del Pla Especial de Protecció del Patrimoni desapareixeran en breu del paisatge blanenc. De fet, una ja ho ha fet: la casa emplaçada al número 13 de l´esmentat carrer, va caure a terra la setmana passada. És previsible que en pocs dies enderroquin també la finca emplaçada al número dos d´aquest vial, l´antiga masia que durant els anys 60 va allotjar la discoteca El Celler. Aquesta segona casa, obra de l´arquitecte blanenc Esteve Rocafort, va ser construida a finals del segle XVIII. La casa ja ha estat envoltada amb reixes protectores i la setmana passada es podia veure com s´hi portaven a terme els treballs de buidatge.

Totes dues finques, juntament amb tres més del mateix carrer -els números 15, 17 i 4- van estar protegides des de setembre de 2004 fins l´octubre de 2006 per una suspensió de llicències d´enderrocament. Un cop extinguida la suspensió el passat octubre, el ple de Blanes va aprovar un inventari que comprenia un centenar d´edificis considerats històrics i que calia protegir a l´espera que la comissió de Patrimoni atorgui el vistiplau al Pla de Protecció, la redacció del qual va començar el 2002. L´elaboració d´aquest catàleg, encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya, no va ser satisfactòria i el projecte es va encallar.

Recentment, el regidor de Cultura de Blanes, Joaquim Valls, va lamentar que el consitori hagués rebut diverses demandes de llicències d´enderrocament que afectaven alguns d´aquests edificis que Blanes pretenia protegir. Amb l´extinció de la suspensió de llicències, al consistori blanenc no li queda cap recurs per evitar que els propietaris, temptats pels alts preus del sòl al centre de la vila -al solar de l´antiga discoteca El Celler s´hi erigirà un bloc de pisos-, demanin permís per enderrocar les finques.

L´aprovació per part del consistori blanenc d´un plec de mesures per fomentar la inversió en finques d´interès patrimonial sembla no ser suficient perquè els propietaris d´aquestes finques optin per mantenir-les en peu. Des del passat 8 de febrer, Blanes bonifica el 100% de l´impost de construcció en obres que tinguin com a objectiu la restauració de finques històriques o bé la construcció de noves que conservin, restaurin o bé recuperin elements d´interès arquitectònic.