L´Ajuntament de Llançà va haver de demanar una pròrroga a la Generalitat per adaptar-se al Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner perquè no havia protegit Cap Ras tal com marca el pla. Això és el que denuncia ICV de Llançà, que informa també que es van perdre les possibilitats de rebre subvencions de dues convocatòries per al finançament d´intervencions paisatgístiques de les zones protegides del Pla del Sistema Costaner.

El Pla Director es va aprovar definitivament el 16 de desembre del 2005, i obligava l´Ajuntament a aprovar inicialment, al juny del 2006, segons informa ICV, l´adaptació del Pla urbanístic municipal -requalificar el sòl de Cap Ras d´urbanitzable a sòl protegit- i al desembre de 2007 l´aprovació definitiva.

Per ICV, «l´Ajuntament no ha mostrat mai interès real en la seva protecció i no ha estat mai capaç d´adaptar-se al que la normativa obliga».

En aquest sentit ha informat que, passats els sis mesos als que el pla obliga, no s´havia fet l´aprovació inicial i per això el 8 de febrer d´aquest any va sol·licitar a la Comissió Territorial d´Urbanisme a Girona la subrogació per a l´adaptació del planejament general al Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner.

A això, s´hi afegeix, remarquen ICV, que el Departament de Política Territorial d´Obres Públiques va crear un fons per a ajuts al finançament d´intervencions paisatgístiques de les zones protegides per assegurar la conservació del indrets.

La candidata d´ICV, Anna Maria Pujol, ha informat que l´Ajuntament «no ha demanat cap de les subvencions que s´han fet en les dues convocatòries».

Per Pujol, és una «llàstima i una manera més de demostrar la incapacitat de gestionar un espai d´un valor immens, una petita i sensible península de bellesa extraordinària, com poques en queden entre espais urbanitzats, i una oportunitat més perduda per adquirir fons públics per a la seva conservació».

El fons del 2004 va subvencionar 11 municipis, amb un total de 790.000 euros, i una segona convocatòria d´1.190.000 euros per a 13 projectes.

La protecció del Cap Ras ha comportat una llarga polèmica. La plataforma Salvem l´Empordà i altres grups de la zona van defensar durant anys la necessitat de preservar aquest espai. Els conservacionistes asseguraven que Cap Ras podia perdre´s si es tirava endavant un pla de construcció d´habitatges i hotel. L´Ajuntament assegurava que no podia aturar-se el pla perquè existien uns drets adquirits. Finalment, però, després d´anys de reïnvindicacions, el Pla del Sistema Costaner ha permès protegir Cap Ras, impedint així la construcció. La meitat del cap es troba en terme de Llançà i l´altra meitat, a Colera.