En motiu de les Fires i Festes de la Santa Creu, l´Ajuntament de Figueres amb la col·laboració de l´antiga Associació Peralada Passeig, han decidit recordar a sis personalitats cèlebres que han tingut relació amb el carrer Peralada de la capital altempordanesa, ja sigui perquè hi van regentar un negoci o bé perquè hi van viure. Les persones que ahir se´ls va retre homenatge i van rebre una placa commemorativa són Josep Bonaterra i Gras, Josep Falgarona i Canadell, Rossend Fortunet i Busquets, Ramon Mandri i Campanar, Pere Teixidor i Elies i finalment, Ernest Vila i Moreno.

El pintor Josep Bonaterra va neixer al carrer Peralada el 1884. La seva vocació pictòrica la va descobrir gràcies a la seva amistat amb un artista que treballava en una indústria d´imatges religioses a Figueres. Les primeres exposicions del pintor van ser a Barcelona i fins al 1937 no va portar la seva obra a Figueres. En aquesta ciutat va exercir com a comerciant de teixits arran del seu casament amb la pubilla de Can Matas del carrer Besalú. Va ser regidor de l´Ajuntament de Figueres entre el 1916 i el 1920.

Josep Falgarona va néixer al carrer Peralada l´any 1921 i és l´únic homenetjat que encara resta en vida. Músic de professió va fer el seu primer recital l´any 1942 al saló de plens de l´Ajuntament i un altre a la Sala Edison. Falgarona destaca per les seves gires a l´Unió Soviética.

Mossén Rossend Fortunet va néixer al carrer Peralada l´any 1878 i va exercir de sacerdot a l´església de Sant Pere de Figueres. També va destacar com a escriptor i periodista per La Vanguardia.

Un altre dels homenatjats durant el dia d´ahir va ser Ramon Mandri, nascut a Peralada el 1851 i que es va traslladar al carrer Peralada el 1878 on va regentar una farmàcia. Mandri va destacar per l´el·laboració d´una fórmula magistral d´un medicament per atenuar els dolors, mareigs i malestar en general. Es va traslladar a Barcelona i el seu fill va patentar la sol·lució sota el nom del conegut medicament Cerebrino Mandri, per combatre el dolor reumàtic.

També va néixer al carrer Peralada l´introductor de la cirurgia moderna a la comarca, el doctor Ernest Vila. Aquest formava part d´una gran nissaga de metges, començant pel seu avi i seguint pel seu pare, quatre germans, fills i nets. Va obrir el seu consultori a la plaça de la Palmera de Figueres i va rellevar al seu pare a l´hospital de la capital altempordanesa, moment en què residia al carrer Nou. Actualment, hi ha el seu bust a l´entrada del centre.

Finalment, el darrer dels homenatjats ahir va ser Pere Teixidor, qui va néixer al carrer de la Jonquera però que va passar pràcticament tota la seva vida al carrer Peralada, on hi tenia la seva botiga de joguines i on escrivia les seves obres. Va ser un gran dramaturg i actor, el qual va composar més d´un centenar d´obres, algunes d´èxit nacional.