La construcció de cinc cases a Llafranc ha motivat la denúncia pública de l´entitat de defensa del territori Amics de la Unesco de Palafrugell per una tala massiva que s´ha fet als terrenys. El portaveu del col·lectiu, Josep Granés, ha criticat la «destrossa» que s´ha fet en un indret que la setmana passada era un bosc de pins i que, ara, ha quedat neta, en part, de troncs i escapçades de pi. Des de l´Ajuntament, el regidor d´Urbanisme i Medi Ambient, Josep Esteba, ha explicat que la tala s´ha fet amb el permís municipal tot i reconèixer que la tala ha estat «extraordinària» davant la imatge paisatgística que ha quedat. El màxim responsable municipal de l´àrea urbanística ha matisat, però, que un cop construïdes les cases s´hauran de replantar alguns arbres en zones ara pelades.

Granés ha explicat que membres de la seva entitat van adonar-se aquesta setmana de la tala d´arbres que s´està fent en un bosc que hi ha a la carretera de Llafranc que porta cap a Tamariu i al Far de Sant Sebastià, coneguda popularment com la del Paraiso. En aquesta direcció, el que queda del bosc, que arribava fins al marge de la via, es troba a l´esquerra. Granés, però, creu que la tala d´arbres ja va començar, almenys, la setmana passada, ja que l´haurien fet del bosc cap a la carretera, cosa que ha impedit detectar-la abans. A més, s´hi ha fet un camí.

Davant d´aquesta tala, l´Associació d´Amics de la Unesco va entrar ahir un escrit a l´Ajuntament de Palafrugell en què reclamen explicacions a l´administració municipal dels motius del permís per talar els arbres i que aclareixi també si hi ha un informe d´impacte ambiental, de Medi Ambient i de l´Agència Catalana de l´Aigua -el bosc es troba al costat d´una riera.

El regidor Josep Esteba ha aclarit en aquest diari que la tala d´arbres té la llicència municipal i que s´ha realitzat perquè als terrenys s´hi han de construir cinc cases. Seguint amb la tala, Esteba ha volgut aclarir que s´ha fet sota la supervisió de l´àrea municipal de Medi Ambient i que algunes de les zones on s´ha tallat els pins seran repoblades. En aquest sentit, el regidor d´Urbanisme i Medi Ambient ha reconegut que la tala pot semblar «extraordinària» davant la imatge que queda del bosc, comparat amb el que era abans, però que ha estat necessari talar més arbres perquè puguin passar la màquinaria pesant i els camions de gran tonatge que hauran de treballar al terreny per fer-hi les cinc cases.

Respecte a les polèmiques trencadisses de roques a la platja de Sant Roc de Calella, la direcció general de Costes de l´Estat va informar ahir que no s´aplicarà cap sanció a l´Ajuntament per realitzar les obres sense informar-ne, cosa que ara ja ha fet. Esteba ha defensat aquesta actuació perquè assegura que el mural de la paret i pedres estan en males condicions. I afegeix: «És una obra que hauria de fer Costes perquè cauen pedres i l´aigua queda estancada, però com que no ho fa, ho ha de fer l´Ajuntament».