L´aplec de la sardana d´Olot, celebrat diumenge en la 45a edició, ha tingut un seguit de commemoracions dins del seu programa sardanístic: el centenari del naixement i el cinquantè aniversari de la mort de Joaquim Serra, el centenari del naixement del compositor lloretenc Domènech Moner, un record pel mestre Max Havart -a punt de complir-se el primer aniversari de la seva mort-, i el centenari de la Santa Espina i com ha és habitual a la ciutat olotina, també un acte de tribut a la Ciutat Pubilla de la Sardana, enguany Santa Coloma de Gramanet.

El tribut no ha estat només de l´Agrupació Sardanista Olot, sinò que s´ha extès a nivell institucional. Jaume Albesa, alcalde en funcions de la ciutat d´Olot, presidia l´acte, que es va celebrar al parc Nou, i on hi eren presents la regidora de cultura de l´Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, els sardanistes d´honor d´aquella Ciutat Pubilla: Eduard Juanola, Marcel Lacasa i Sara Díaz, i el compositor autor de la sardana del pubillatge Jordi Pauli, músic badaloní ara afincat a la Bisbal d´Empordà.

L´acte també va comptar amb la presència de la Pubilla de Catalunya Anna Donenench, de Santa Pau; la pubilla de la comarca de la Garrotxa, Carla Hortalà i dos hereus, de les comarques gironines, Albert Planas i de la Garrotxa Josep Matabosch.

Ball en una única rotllana

Després d´un inercambi de regals, la peça Santa Coloma Ciutat Pubilla, sardana oficial del pubillatge d´aquest 2007 es va ballar en una única rotllana que envoltava les banderes de Catalunya i d´Olot.

Com a cloenda de l´aplec de la sardana d´Olot, i ja passades les nou del vespre, la peça de Joan Casanova que ha esdevingut com l´hime dels olotins Adéu vila d´Olot es va interpretar per primera vegada amb veu i cobla, per part de l´olotina Merçè Font Batallé i la Principal d´Olot, mentre a les mans, els dansaires duien espelmes enceses.