Barcelona/Ogassa (Ripollès).

El sacerdot, exsenador, escriptor i lluitador antifranquista Lluís Maria Xirinacs, trobat mort dissabte a la tarda a la localitat d´Ogassa, al Ripollès, va deixar escrit un manuscrit al seu despatx de la Fundació Randa, segons van informar ahir representats d´aquesta entitat, que van assegurar que «es va deixar morir perquè ja estava molt feble». Les mateixes fonts van explicar que, a la butxaca, Xirinacs hi duia una nota on afirmava: «En ple ús de les meves facultats marxo perquè vull acabar els meus dies en la soledat i el silenci», afegint que «si em voleu fer feliç no em busqueu. Si algú em troba li prego que, estigui jo com estigui, no vulgui ell pertorbar la meva soledat i el meu silenci».

En el text deixat a la Fundació, amb data de 6 d'agost de 2007, i que va titular «Acte de Sobirania», Xirinacs hi deia: «He viscut esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia) des de fa segles».

L´exsenador afegia que «he viscut lluitant contra aquesta esclavitud cada any de la meva vida adulta. Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l'univers». La nota seguia afirmant que «una nació mai serà lliure si els seus fills no volen arriscar la seva vida en la seva llibertat i defensa. Amics, accepteu-me aquest final absolut victoriós de la meva contesa, per contraposar la covardia dels nostres líders, massificadors del poble».

Les últimes ratlles de la carta que Lluís Maria Xirinacs va deixar a la seu de la Fundació Randa deien el següent: «Avui la meva nació passa sobirana absoluta en mi. Ells han perdut un esclau. Ella és una mica més lliure, perquè jo sóc en vosaltres, amics!».

Un excursionista que passejava dissabte per la coneguda com a pista de Ribamala, dins del terme municipal d'Ogassa, al Ripollès, va ser qui va trobar el cos sense vida de l'exsenador i escriptor Lluís Maria Xirinacs. «Es veu que aquest excursionista, quan estava a punt d'arribar a la collada de la Tuta, ha vist un home estirat a terra i, en un principi, ha pensat que dormia i l'ha deixat estar», va explicar l'alcalde d'Ogassa, Ramon Tubert. «Moments després, però, s'ho ha repensat i ha reculat en observar que el cos no estava en una posició gaire confortable. És llavors quan s'ha adonat que aquesta persona era morta», va continuar Tubert.

Seguidament l´excursionista va avisar els Mossos d'Esquadra. «A nosaltres ens ho han comunicat pels volts de les vuit del vespre però es veu que el cos l'han trobat cap a les quatre o les cinc de la tarda i sembla ser que podria fer dos o tres dies que era mort», va assenyalar l'alcalde.

El cadàver de Xirinacs, que segons els primers indicis s'hauria suïcidat, era a menys de 300 metres del mirador de la Tuta, a uns tres quilòmetres del llogarret de Sant Martí d'Ogassa i a uns deu quilòmetres de la carretera C-26, que uneix Sant Joan de les Abadesses i Ripoll.

«El nostre municipi és molt gran i en cotxe fins allà hi ha ben bé de mitja hora a tres quarts a través d'una pista forestal», va explicar l'alcalde d'Ogassa. «Que jo sàpiga el senyor Xirinacs no tenia cap relació amb el nostre poble. Ara sí, es veu que anava molt a la vila de Ripoll», va afirmar Tubert.

Durant el cap de setmana, Ogassa celebrava la Festa de la Germandat i dissabte a la nit estava prevista una cantada d'havaneres. «Farem una estona de silenci i demà ens reunirem a l'ajuntament», va dir el batlle.