L´Ajuntament de Palafrugell està buscant la manera per no haver de transferir uns 300.000 euros a la Generalitat per al mòdul de cuina i menjador de l´institut d´educació secundària (IES) Baix Empordà. Es tracta d´una obligació adquirida per l´últim govern de CiU i AMC, amb Frederic Suñer com a alcalde, i l´actual primer tinent d´alcalde, Sergi Sabrià (ERC), va indicar que es tracta d´un «cas únic» a Catalunya. En el ple de dimecres es va aprovar aquesta aportació econòmica, però Sabrià ja va anunciar que el consistori seguirà totes les vies -ja siguin negociacions o judicial- per intentar evitar o si més no reduir aquest traspàs.

L´alcalde del municipi, Lluís Medir (Entesa), es va mostrar en total «desacord» amb aquest conveni, en considerar que un Ajuntament no ha d´aportar aquests diners «quan tothom sap que la responsabilitat és de la Generalitat». Medir va explicar que el Govern presidit per Pasqual Maragall els va dir verbalment que no calia que es preocupessin, però amb el nou govern tripartit se´ls ha exigit el compliment. «Penso que la Generalitat s´equivoca, és un error i un mal precedent per a l´autonomia municipal», va afirmar l´alcalde. A més, va afegir, el Govern català també ha incomplert part del conveni, ja que ha aturat les obres i durant aquest curs no es podrà disposar del mòdul de cuina i menjador. Per no posar més llenya al foc, i per evitar perjudicar els alumnes, el govern municipal va aprovar en el ple de dimecres l´aportació d´aquests diners, però reservant-se la possibilitat de seguir altres vies -fins i tot la judicial- per a reconduir la situació. De fet, el primer tinent d´alcalde, Sergi Sabrià, va indicar que està previst reobrir les negociacions pròximament per intentar arribar a un acord amb el govern català.

La regidora d´AMC -partit que governava quan es va signar el conveni-, Margarita Mauri, va argumentar que l´acord es va tirar endavant per evitar que la Generalitat decidís fer el mòdul fora de la vila, ja que hi havia la possibilitat que se n´anés a un altre poble. Mauri va donar suport a la proposta de cedir els diners, i va afirmar: «No ens sap greu gastar diners en educació, perquè és una de les nostres prioritats». Tot i això, va manifestar que, si la Generalitat no ha complert la seva part de l´acord, s´han d´activar tots els mecanismes perquè ho faci.

La regidora del PP, Laura Galiana, es va abstenir, recordant que hauria de ser la Generalitat qui aportés els diners, però es va mostrar d´acord amb la idea de l´equip de govern per a continuar negociant. Finalment, els socialistes també van aprovar cedir de moment els diners i van desitjar al govern local «molta sort» en les seves negociacions.

D´altra banda, el ple de dimecres també va servir per aprovar inicialment el Pla Parcial de la Fanga, on s´ubicarà el nou complex comercial i d´oci amb els multicinemes. Tot i això, el Pla encara s´ha de sotmetre a diversos requisits tècnics abans de ser aprovat definitivament. Mauri (AMC) va veure bé la iniciativa, però va demanar al govern que la manca d´entesa entre promotors i Ajuntament no pugui encallar un projecte d´aquesta envergadura. Galiana (PP) també els va donar suport, i va desitjar que aquesta important inversió «no es perdi pel camí». Des del PSC, Xavier Rangel també va anunciar el seu suport, però va recordar que aquest nou sector haurà de tenir garantides les comunicacions i estar «cosit» amb la resta del municipi, per no deixar-lo penjat.