El centre cultural Can Quintana, Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí durà a terme al llarg d´aquest mes diferents activitats per donar a conèixer i reivindicar la figura i l'obra del pintor Francesc Gimeno, lligat amb l'exposició que amb el títol Francesc Gimeno i els paisatgistes del Montgrí ha organitzat aquest museu amb el Museu d'Art de Girona. Avui, per exemple, la doctora en Art Mariona Seguranyes, comissària de l'exposició durà a terme una conferència amb el mateix títol sobre el paper del paisatge del Montgrí com a lloc de pas i d'inspiració de tres grans pintors: Francesc Gimeno, Joaquim Mir i Josep Maria Mascort.

L´exposició és el fruit d´un treball de recerca iniciat ara fa dos anys amb motiu de la concessió d´una Beca atorgada a Mariona Seguranyes per realitzar un estudi del pas del pintor Francesc Gimeno al Montgrí dins de les IV Beques de Recerca Joan Torró i Cabratosa de Recerca.

Reivindicar la figura de Gimeno

El projecte que es presenta neix amb una voluntat molt clara: reivindicar Francesc Gimeno com a pintor. Fins ara, s´ha associat a Gimeno sempre amb una aureola d´aspectes negatius: pintor maleït, personatge rar i gairebé boig, estrafolari... això pot semblar fins i tot que podria donar un aire Van Gogh al nostre pintor. No obstant això, aquest cumul de connotacions negatives han portant a menystenir l´obra de Gimeno i a aïllar-lo com a artista a Catalunya i al món. L´exposició és també una reivindicació del paisatge del Montgrí i del territori baix empordanès.