Fa més de trenta anys que Vivers Itxart, una empresa familiar de jardineria, va aterrar a l’Alt Empordà procedent del Maresme. L’expropiació per a les autopistes va obligar l’any 1990 el trasllat de la quarta generació de la família Itxart cap a Garriguella -Finca Les Closes, al km 26,8 de la N-260- per seguir produint i comercialitzant planta. L’última aposta ha estat l’obertura d’Agro, un projecte que pretén oferir productes de proximitat amb el concepte de botiga i bar.

Com han viscut la situació de la pandèmia? 

Ha anat molt malament perquè teníem un percentatge elevat de clients francesos i segones residències que va baixar pel tancament de fronteres i el confinament municipal o comarcal. Va ser un desastre, però ara per fi es comença a notar una mica més la recuperació. Respecte a les vendes diàries seguim igual.

L’arribada del bon temps també té a veure amb la «recuperació»?

I tant. Normalment entre abril i mitjan juliol fem un 80% de la facturació. És quan més treballem. La fi del confinament s’ha notat amb el moviment de persones. 

I les dates assenyalades?

Després del desastre de l’any passat, enguany hem viscut un millor Sant Jordi. Hem cedit moltes roses a les escoles.

Ha canviat gaire la demanda del client?

La nostra filosofia sempre ha estat basada en el bon tracte i en satisfer les necessitats dels nostres clients. En aquest sentit, intentem adaptar-nos en qualsevol de les àrees de treball que oferim. Els ajudem i aconsellem perquè els sigui més fàcil cuidar el seu jardí.

Han posat en marxa la venda de productes de l’Empordà. Ha tingut una bona rebuda per part de la gent? 

És una alternativa i un projecte que fa temps que teníem en ment. És per això que hem muntat una botiga-bar, Agro, que està especialitzada en el producte de proximitat i ecològic de l’Empordà. Fem degustacions, esmozars, dinars i menús... Volíem donar sortida a les 14 hectàrees de producció d’olivera que tenim. L’oli el fem nosaltres. Estem contents perquè hem fet una aposta i està tenint bona resposta, venem moltíssim. 

És una manera de plantar cara a la crisi de la Covid-19. Han rebut algun tipus de suport?

El BBVA ens ha obert les portes en els moments complicats, oferint-nos el que poguéssim necessitar i donant-nos suport.