Una exposició al Centre Cultural Caixa Girona-La Fontana d'Or exhibirà a partir d´avui un dels primers 500 exemplars de Tintín al país dels Soviets. Aquest exemplar, que el seu autor Hergé va dedicar personalment i que pertany a la col·lecció de Jordi Tardà, podria superar en una subhasta el preu de 72.000 euros (12 milions de pessetes), va explicar ahir el col·leccionista, que considera que és un dels còmics més cars del món.

En aquest còmic, el número 143 d´un tiratge de 500, es pot llegir la firma del dibuixant, com a «Tintín», així com la de la seva dona, que va signar com a «Milou». Arreu del món es conserven una quarantena d´exemplars d´aquella primera edició de Tintín al país dels sòviets. Es considera que el tema polític -Hergé hi expressava el seu profund anticomunisme- va desinteressar la mainada, i per això n´han sobreviscut tants.

Al cas d´aquesta primera edició de Tintín al país dels Sòviets serveix com a exemple del que el visitant trobarà a l´exposició Tintín en el món d´Hergé. Col·lecció Jordi Tardà, que a les 7 d´aquesta tarda quedarà inaugurada a la Fontana d´Or.

La mostra, que té com a comissari el mateix col·leccionista, presenta una selecció d´unes 500 peces del total de més de 4.000 que Tardà ha atresorat els darrers anys, des que a la seva coneguda condició de musicòleg hi va sumar la de tintinòleg.

Considerat un dels més importants il·lustradors dels darrers temps, el creador de Tintín, Georges Prosper Remi (1907-1983), conegut com a Hergé, va nèixer a Etterbeek (Brussel·les). Coincidint amb el centenari del seu naixement nombrosos museus del món li estan dedicant exposicions i la productora d Steven Spielberg, Dreamworks, ha anunciat que porduirà les seves pel·lícules.

L´exposició que fins el 20 de maig es podrà visitar a Girona permet fer un recorregut prou representatiu per l´obra d´Hergé. El seu personatge, Tintín, continua fascinant cada dia milions de lectors d´arreu del món.

La mostra, que segons Tardà té una voluntat «clarament didàctica», presenta nombroses curiositats relatives a Tintín, al seu inseparable Milú, el capità Haddock, el professor Tornassol, el majordom Nèstor, la parella de policies Dupont i altres com la cantant d´òpera Bianca Castafiore o el malèvol Ratapopoulos.

Hi ha peces originals úniques, com el quadre fet amb tinta xinesa per al mural de l´escala del Centre Culturel Wallonie-Bruxelles, de París, manuscrits escolars d´un jove Georges Remi de 13 anys, edicions limitades, planxes usades en els processos d´impressió o fotolits. Per cert, en aquests escrits escolars de preadolescència s´aprecia l´interès del creador per la ciència, ja que un d´ells és un intent de redacció d´un tractat de química.

També hi ha curiositats catalanes com un exemplars de la primera edició en català de Les joies de la Castafiore que es va haver de retirar del mercat perquè a la contracoberta s´hi anunciaven els altres títols de Tintín en castellà.

L'exposició mostra «obres d'Hergé des que era molt jove i fins que va morir», va explicar Tardà, i va esmentar un dibuix datat del 1983 que «probablement és l'últim que l'autor va fer a la seva vida». Totes aquestes peces les han distribuït en sis àmbits al llarg de l'espai de la Fontana d'Or: l'obra principal d'Hergé; altres personatges; la manera com neix el llibre Tintín; el personatge com a actor; l'altre gran univers d'Hergé; i Tintín només per a joves de 7 a 77 anys.

Georges Prosper Remi era un molt bon estudiant i treia bones notes en totes les assignatures menys en dibuix. «Deu ser una d'aquelles paradoxes de la vida», va ironitzar Tardà, que s´ha convertit en tot un expert en la matèria. El col·leccionista, que té en projecte el Museu de la Música a Barcelona va explicar que «és un somni fet realitat poder mostrar part de la col·lecció públicament».