DdeG, Girona.

Montsoriu, el gran castell de la Catalunya Vella és el títol del cicle de conferències que comença avui a dos quarts de deu del vespre a l'Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu. Les xerrades han estat organitzades per l'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu amb la col·laboració del Museu Etnològic del Montseny.

L'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu va ser fundada l'11 de març de 1992 amb un objectiu bàsic: la salvaguarda del castell de Montsoriu, un dels principals monuments d'època medieval del nostre país.

És en aquesta línia de recuperació i difusió d'aquest llegat patrimonial que l'AACM ha preparat aquest cicle de conferències. Tot i que el pas del temps ha marcat en les seves muralles i torres l'abandó de gairebé 500 anys, Montsoriu ofereix avui una oportunitat única per descobrir un dels grans centres de poder de la Catalunya medieval on hi van viure personatges com Bernat II de Cabrera (1298-1364) privat del rei Pere III el Cerimoniós, almirall de la flota catalana i representant del braç militar a la primera Generalitat de Catalunya (1359) i que va ser considerat pel cronista reial Bernat Desclot com "un dels bells i nobles del món". Un dels objectius del cicle és exposar el resultat de les intervencions arqueològiques del 2007, que van permetre recuperar un conjunt de més de 400 objectes que formaven part de la gran vaixella del castell. Aquesta troballa, una de les més importants de l'arqueologia catalana als darrers anys, referma la importància de la recuperació de Montsoriu.