El pintor olotí Jordi Farjas i Darnés va ser enterrat ahir a la tarda a l'església de Sant Pere, en una cerimònia en què hi van assistir artistes i polítics a més d'amics i familiars.

Farjas que va morir dilluns després d'una llarga malaltia era conegut sobretot per la seva faceta artística però també pel negoci familiar al cafè Europa, on hi va treballar fins a la meitat dels anys setanta. Nascut a la capital de la Garrotxa el 1928, va ser fidel al corrent figuratiu, pasant pel cubisme, el puntillisme i el dibuix amb tinta. Sempre va tenir en compte el paisatge urbà, amb especial atenció al seu poble, a l'hora d'elaborar les seves obres. Amb el pas del temps, s'havia convertit en uns dels referents en la pintura olotina.

Era el tercer fill d'una família treballadora. El 1939 es va iniciar el món del dibuix a l'Escola de Belles Arts d'Olot. Melcior Domenge, Martí Casadevall, Solé Jorba, Ramon Barnadas, Pere Gussinyé, Lluís Carbonell, Mas Collellmir i Josep Pujol serien alguns dels seus mestres. El 1942 va comenc?ar a treballar al taller de sants L'Art Cristià i es va iniciar en l'escultura i el pessebrisme. Els anys 1947 i 1948 fa dues exposicions a Barcelona (a les sales Caralt i Pictòria) i el 1951, arran de la mort del seu oncle Damià, Jordi Farjas i els seus germans es fan càrrec del negoci que tenia, el Cafè Europa. Jordi Farjas hi treballaria fins al 1974, quan va decidir dedicar-se de ple a la pintura. Fins llavors, va fer diferents exposicions a Olot, va rebre nombrosos guardons de pintura i pessebrisme, va aprendre la tècnica de la pintura al fresc i en va executar diverses a la seva ciutat, va viatjar a París, Roma i Florència, i es va casar, l'any 1965 amb Maria Dolors Bonet, amb qui tindria una filla, Anna.

A partir de 1974 s'incrementa el nombre d'exposicions de l'obra de Jordi Farjas (participa en mostres individuals i col·lectives a Olot, Sant Feliu de Guíxols, s'Agaró, Girona, Llívia, Barcelona, Madrid, Zurich...) fins que el 1994 una malaltia que li dificulta el trac? l'obliga a abandonar la pintura.