07 de agost de 2008
07.08.2008

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

Arqueologia

La intervenció arqueològica al castell de la Guàrdia Pilosa descobreix una muralla del segle XII

07.08.2008 | 19:36

La intervenció arqueològica que ha començat aquesta setmana al castell de la Guàrdia Pilosa de Pujalt, descobert el novembre de l'any passat, ha recuperat un tram de la muralla que envoltava la fortificació i que data del segle XII i un antic dipòsit d'aigua del segle XIII.

Aquestes troballes corresponen a la primera i la segona fase d'ampliació del castell, una fortificació que els primers documents localitzats daten de 1039. A més d'aquests elements, també s'ha localitzat un espai que podria haver-se utilitzat com habitatge durant el segle XIII i dues escales, una que podria facilitar l'accés a la torre i una segona que podria correspondre a un antic pas de ronda.


Durant els quinze dies que durarà la intervenció arqueològica hi treballaran una vintena de voluntaris vinguts d'arreu d'Europa i dos tècnics en arqueologia. Segons Sonia Pascual, arqueòloga del projecte, la idea és poder repetir aquests treballs cada any i consolidar les restes localitzades però augura que 'tot dependrà del finançament'.

El castell de la Guàrdia Pilosa és, segons Pascual, l'origen del municipi que porta el mateix nom i que forma part del terme municipal de Pujalt. Fins a finals de l'any passat no es va tenir constància d'aquesta fortificació a nivell estructural, si bé es coneixia de la seva existència a nivell documental.

El novembre del 2007, un equip d'arqueòlegs coordinats per l'entitat Cat Patrimoni van fer la primera intervenció arqueològica que es va allargar durant un mes per definir les estructures i determinar els possibles espais que podien conformar la fortificació.

Una fortificació amb dues ampliacions

Segons els primers estudis de Sonia Pascual, la fortificació descoberta a la Guàrdia Pilosa podria haver-se construït a principis del segle XI. Concretament, el primer document que parla de la fortificació és del 1039 i es refereix a una torre circular de 'Guàrdia Pelosa'.

A finals del segle XII i principis del XIII es creu que hi va haver una primera ampliació cap al sud segons un document de donació de terres que data de 1237. En aquest, es parla de la fortificació com el 'Castro de la Guàrdia Pilosa', és a dir, la torre circular es converteix en una torre rectangular i l'estructura passa a denominar-se castell.

En aquesta modificació del castell, es construeix una muralla a la part sud que tanca l'espai i dues escales. La primera porta fins a la torre rectangular i la segona, Sonia Pascual creu que podria conduir fins a les restes d'un antic pas de ronda.

Finalment, el castell de la Guàrdia Pilosa va ser sotmès a una segona ampliació cap al nord a finals del segle XIII i principis del XIV, on es van delimitar uns espais que podrien haver funcionat com a vivendes i es va fer un altre tram de muralla per acabar de protegir el recinte. En aquest moment, també es va reutilitzar un dels espais del castell per emplaçar-hi un dipòsit d'aigua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona