El jesuïta Pere Suñer, nascut a Ripoll el 1930, ha deixat la presidència-direcció de la Fundació Balmesiana després de 26 anys. Suñer ha estat substituit pel també jesuïta Josep M. Benítez, que, als darrers 25 anys, ha estat professor de la Facultat d'Història de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Suñer, en l'acte d'inauguració del curs 2008-09, va rebre un calorós homenatge per la tasca al servei de la cultura religiosa superior. El cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach, li va fer entrega d'una medalla commemorativa de bronze. Entre d'altres projectes, el jesuïta gironí ha estat l'impulsor de l'Institut Sant Tomàs, un centre associat a la Universitat Abat Oliba-CEU (Barcelona). Com a exemple d'iniciativa, l'Institut té operatiu el portal "E-aquinas", concebut com a un "Studium" a través d'Internet a fi d'estudiar i difondre el llegat de Sant Tomàs d'Aquino. La seu de la Fundació Balmesiana és en el número nou del carrer de Duran i Bas, a prop del Portal de l'Àngel, a la ciutat de Barcelona.

El religiós gironí és també conegut en àmbits eclesiàstics per haver estat l'exorcista oficial de l'Arquebisbat de Barcelona. En diverses manifestacions públiques, Pere Suñer sempre ha defensat que, aproximadament, el 95% dels casos que ha pogut conéixer no són possessió diabòlica, sinó malalts psíquics i, per aquest motiu, no intervenia remetent la persona a un professional de la salut. El ritual que seguia Suñer és el que dicta el Vaticà, que disposa d'una traducció al català. Està basat en unes oracions que es ressen davant de les persones possesses i en què es demana l'expulsió del dimoni. Els exorcistes han de ser nomenats per un bisbe.

Orígens

La història de la Fundació Balmesiana es remunta a la creació, dins el Foment de Pietat -fundada per Eudald Serra (1916)-, de la Biblioteca Balmes. Ho va fer Ignasi Casanovas el 1923. Després de la Guerra Civil (1936-39), les activitats del Foment de la Pietat van ser assumides per la Fundació Balmesiana -successora de la Biblioteca Balmes-, que es va encarregar de la promoció i difusió de la cultura catòlica. I la Fundació Cultura Religiosa, que, com a receptora de llegat del Foment de Pietat, va assumir la responsabilitat de publicar i difondre llibres de pietat, litúrgia i espiritualitat mitjançant la Biblioteca Balmes.