03 de novembre de 2008
03.11.2008
cantautor uruguaià

Quintín Cabrera: "La cançó política actual és el rap"

03.11.2008 | 21:29

La cançó d'autor llatinoamericana va perdre la força de la seva rebel·lia a mesura que els seus autors van anar creixent en edat, i el seu lloc ha estat ocupat per l'enèrgic ritme del rap, l'únic ritme actual "que qüestiona el sistema", ha dit avui el cantautor uruguaià Quintín Cabrera.

Sense comptar a "algun milonguer que no es mor", la manifestació urbana que constitueix el hip hop és la "veritable cançó política actual", encara que als seus intèrprets no se'ls pugui considerar cantants, ha comentat Cabrera en una entrevista concedida a Efe.

El compositor i músic, instal·lat a Espanya des de final dels 60 -entre Catalunya i Castella- és un dels deu artistes que ha prestat la seva veu a la col·lecció de discos "El canto emigrado de América Latina", una producció ideada pel musicòleg Fernando González Lucini i impulsada per la Factoria Autor de la Fundació Autor, que ha estat presentada avui a Barcelona.

Afectat per un malestar pulmonar, Quintín Cabrera "va guardar" per un moment la seva afecció i va gravar els 16 temes del seu disc "Naufragios y Palimpsestos" per incloure'ls en la col·lecció, un treball que va ser descrit pel mort periodista Xavier Rekalde com "un disc emocionat de la ruta inacabada d'aquest cantor de Montevideo que ha replicat a totes les superbes".

Cabrera es mostra orgullós de mantenir-se fidel a si mateix i cantar al que l'envolta i al que el "cabreja", sense deixar de cantar "a l'amor", ha afegit.

"Portem l'etiqueta que som cantants polítics, però polítics som tots", afirma: "En realitat, fonamentalment es canta a l'amor".

Sobre la popularitat perduda de la música d'autor llatinoamericana, Cabrera ha assenyalat: "als cantants joves se'ls ignora", malgrat que "estan millor formats, canten millor, componen millor i haurien de ser més coneguts que els de la meva generació".

Per al trobador uruguaià els nous cantants han perdut la seva presència social, freqüentment lligada a la política a Amèrica Llatina, "perquè els polítics ja no els necessiten per arribar a la gent", ja que tenen altres formes de difondre els seus missatges.

"A nosaltres se'ns permet viure, però sabent que ja estem acabats", ha sentenciat.

La col·lecció musical de "El canto emigrado de América Latina" completa el projecte personal de González Lucini dedicat als músics llatinoamericans emigrats o exiliats a Espanya durant els anys setanta, i constitueix una mostra del treball més significatiu de Cabrera, Manuel Picón, Indi Juan, Olga Manzano, Carlos Montero, Gonzalo Reig, Rafael Amor, Claudina i Alberto Gambino i els artistes més destacats que van actuar a la Sala Toldería de Madrid entre els anys 70 i 80.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema