L'Associació de Naturalistes de Girona i la Fundación Caja de Teja de Colombia coordinen el projecte "Agroturisme, seguretat alimentària i diversificació de la producció a Tinjacá", que compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, l'Ajuntament, l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i l'alcaldia de Tinjacá.

Aquesta iniciativa té una doble vessant: per una part, el reforç de l'agroturisme a partir de dues parcel·les demostratives d'agricultura orgànica i cria d'espècies menors. Per l'altra, es vol donar suport a les dones artesanes amb pràctiques ecològiques de maneig de matèries primes, amb assistència tècnica i tallers. El municipi de Tinjacá se situa a la regió de l'Alto Ricaurte, a la serralada dels Andes Orientals de Colòmbia.

El projecte sorgeix del diagnòstic i pla d'acció socioambiental realitzat per l'ANG i la Fundación Casa de Teja a Tinjacá l'any el 2004, amb les comunitats camperoles i les autoritats municipals, junt amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Llavors s'identificaren tres problemes principals: la pobresa, la desertització per esgotament de fonts, i la debilitat de les organitzacions camperoles i de les institucions municipals.

El 2005 l'ANG va començar el pla d'acció i es van muntar parcel·les demostratives d'agricultura ecològica i la cria d'espècies menors. El 2006, amb el suport de la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Girona es va promocionar l'agroturisme, la transformació de productes primers i la promoció i qualificació de les tasques artesanals, així com la transformació de la gastronomia camperola. A nivell més concret, aquest 2008 s'està duent a terme una producció agropecuària i artesanal respectuosa amb l'ús sostenible dels recursos naturals i aconseguir la construcció directa de processos sostenibles d'autoajuda. També es vol incentivar la valoració de la cultura local, promovent serveis agroturístics autèntics d'agricultura orgànica.

Els beneficiaris directes d'aquest projecte són 3.086 habitants de deu senderes de Tinjacá, Ollerías de Ráquira i les senderes de Peña Blanca i Quintoque de San Miguel de Sema. S'hi agrupen 793 famílies camperoles que habiten en àrees rurals a la conca del riu Funza i Tinjacá.

La població participa en el projecte a través dels processos de concertació, execució i avaluació; també aportant la mà d'obra i treball associat a les activitats d'agricultura orgànica i cria d'espècies menors, participant en els tallers i aportant coneixements.

un projecte que reverteix en tota la comunitat colombiana El membre de l'Institut del Medi Ambient de la UdG Jordi Calabuig va viatjar al país aquest setembre, una experiència durant la qual va elaborar un reportatge fotogràfic.Moment d'una sessió de treball amb les artesanes de Peñas Alto.El taller de "tagua" que va realitzar César Bonilla.