El dossier, coordinat per Anna Ribas, s'ha fet amb l'objectiu d'apropar els lectors als paisatges de les terres gironines, a la seva diversitat de valors i també als seus riscos i amenaces. La presentació es farà aquest dimarts a l'Hospici d'Olot, la seu de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la presència del conseller del DPTOP, Joaquim Nadal.

En aquest dossier, la 'Revista de Girona' ha focalitzat en el tema del paisatge, una matèria que últimament ha anat guanyant interès per diferents motius. D'una banda, la voluntat de reordenació del territori, amb una clara sensibilització i conscienciació ambiental; la promulgació, per part del Consell d'Europa, del Conveni Europeu del Paisatge, o bé l'aprovació, per part del Parlament, de la primera llei sobre el paisatge a l'estat espanyol, ara fa tres anys (la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, de juny de 2005).

El dossier ha estat coordinat per Anna Ribas, geògrafa de la Universitat de Girona, amb l'objectiu d'apropar als lectors de la revista els paisatges de les terres gironines, la seva 'gran multiplicitat i diversitat de valors, les seves identitats diferenciades, però també els seus riscos i a les seves amenaces'.

El dossier comença amb un article de Joan Nogué i Pere Sala, director i coordinador tècnic de l'Observatori del paisatge de Catalunya, on expliquen les polítiques de paisatge existents a Catalunya i a Europa, tot presentant les principals eines i instruments per a la conservació i la gestió dels paisatges. Seguidament, Pere Sala analitza una d'aquestes eines, el Catàleg de paisatge de les comarques gironines, format per 24 conjunts paisatgístics, dels quals, en el dossier se n'han seleccionat set, que han estat exposats en un altre text escrit per un equip de geògrafs i ambientòlegs vinculats a la Secció de Geografia de la Universitat de Girona, encapçalats per Josep Pintó.

Josep Maria Mallarach, Albert Abertí i Santi Llagostera dediquen un article del dossier a explicar un altre dels instruments que es desprenen del desplegament de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, a través de la carta de paisatge de la vall de Camprodon. Roser Batllori i Joan M. Serra han desenvolupat una proposta de materials didàctics destinada a estudiants i educadors.

La presentació del dossier anirà a càrrec d'Anna Ribas, coordinadora del dossier, amb la presència del conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, i el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Roger Zamorano.