Les dones fumen amb menys pipades i menys profundes que els homes, una diferència que transcendeix les formes i es tradueix que elles tinguin nivells inferiors de monòxid de carboni (CO) que ells.

Així es desprén de l'informe de la UE Help Comets, que reflecteix que les dones fumadores europees tenen una mitjana de 15 partícules de CO per milió (ppmm), mentre en els homes fumadors aquesta xifra puja a 17,8 ppmm.

En les espanyoles les dades són similars, amb 15,7 partícules de CO per milió en les dones fumadores i 17,6 en els homes fumadors.

L'estudi va ser presentat ahir a Espanya pel director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, José Luis González Vallvé; el coordinador del grup de tabaquisme de la Societat Madrilenya de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Carlos Jiménez, i el coordinador de l'àrea de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), Juan Riesco.

Segons va explicar Jiménez, es tracta de l'informe més important realitzat a Europa fins ara i està basat en una mostra de 221.655 mesuraments d'aire expirat (90.979 de fumadors i 130.776 de no fumadors) en els 27 països de la UE.

Els mesuraments, realitzats mitjançant una prova similar a la d'un test d'alcoholèmia, van llançar una mitjana europea de 3,5 partícules de CO per milió en els no fumadors i de 16,4 en els fumadors.A Espanya els no fumadors van presentar 3,4 partícules de CO per milió, i els fumadors, 16,7.

A més l'informe constata una reducció lenta i progressiva dels nivells de CO des de 2006 a 2008 en fumadors i no fumadors (de 3,6 a 2,6 a la UE), més acusada a Espanya (de 4 a 2,9) perquè "veníem de nivells elevats" va assenyalar Jiménez.

Aquesta disminució no pot atribuir-se en la seva totalitat a l'aplicació de mesures restrictives contra el tabac, ja que s'ha produït en tots els països de la UE i no a tots existeix aquest tipus de normativa, va assenyalar Jiménez.

"Podria deure's que en general es fuma menys", va assenyalar.

Els països amb nivells més alts de partícules de CO són Grècia, Hongria i Polònia, assenyalen els autors de l'estudi, que subratllen que aquest gas és una de les 3.500 substàncies nocives del fum del tabac.

Els països amb menors índexs de CO són Suècia, Letònia i Finlàndia. Les diferències en la manera de fumar entre homes i dones podria tenir implicacions en els tractaments.

Segons va explicar Jiménez, les dones fumen per gaudir del cigarret, mentre els homes ho fan per disminuir els símptomes de la síndrome d'abstinència que provoca la nicotina.

Això podria conduir que en els homes els tractaments amb fàrmacs serien suficients per a la deshabituació del tabac mentre que en les dones hauria d'anar acompanyada de suport psicològic, va assegurar. No obstant això, va assegurar que falten estudis per demostrar asseveracions com que un cigarret en una dona fa el mateix mal que 1,8 en un home, va assenyalar Riesco.

En tot cas, els representants de les societats mèdiques van subratllar que el tabac és perjudicial per als dos sexes i per als fumadors passius.

Un fumador passiu pot arribar a tenir els mateixos nivells de CO que un fumador actiu en determinats ambients com una discoteca, va assenyalar Riesco, que va advertir que el fum del tabac pot arribar a ser pitjor per al no fumador perquè el filtre dels cigarrets impedeix que passin certes substàncies al pulmó del fumador.

El representant de la SEPAR va incidir que la major font de contaminació per monòxid de carboni a la UE per damunt del trànsit o la pol·lució industrial és el fum del tabac, que acaba amb 650.000 vides a l'any i el cost sanitari puja al voltant dels 100.000 milions d'euros anuals.