La depressió postpart, que afecta el 13 per cent de les dones, podria prevenir-se en un futur a través d'un petit test genètic, segons els resultats d'una investigació que descriu el comportament dels gens en aquest trastorn, portada a terme per un equip multicèntric de set hospitals espanyols.

La conclusió principal de l'estudi és que "la depressió postpart des d'un punt de vista genètic sembla que té un mecanisme diferent al qual actua en altres tipus de depressió, a causa de la interacció dels esmentats gens amb els canvis hormonals que es produeixen en el postpart", segons explica Julio Sanjuan, professor titular de Psiquiatria de la Universitat de València i cap d'un dels grups d'investigació de la xarxa espanyola d'investigació sobre la salut mental CIBERSAM.

Sanjuan, coordinador i investigador principal del projecte i altres 24 especialistes són els autors del treball publicat el passat dia 1 de novembre pel British Journal of Psychiatry. Es tracta del primer estudi que busca els factors genètics de la depressió postpart, malaltia que, no obstant això, s'ha estudiat àmpliament des del punt de vista psicosocial.

Especialistes dels hospitals Clínic de Barcelona, Concepción de Madrid, Clínic de València, Carlos Haya de Málaga, Pere Mata de Reus, Son Dureta de Palma de Mallorca i Parc Tauli de Sabadell, van analitzar per a aquest estudi el comportament de 1.804 dones espanyoles en el moment del part, a les vuit setmanes i a les 32 setmanes de donar a llum.

Aquestes dones, amb una mitjana d'edat de 31,7 anys (entre 18 i 46), no van presentar antecedents depressius durant l'embaràs, un 68% tenien feina, un 9% eren mestresses de casa o estudiants, un 12% desocupades i un 12% estaven en baixa mèdica. Un 32% té estudis primaris, un 41% secundaris i un 27% universitaris.

Aquest treball desenvolupat entre desembre de 2003 i octubre de 2004 és el primer d'una àmplia investigació en curs dels mecanismes biològics i socials de la depressió postpart, per a la que l'Institut de Salut Carlos III ha donat una àmplia finançament.

Segons l'estudi, la diferència des del punt de vista genètic entre una depressió normal i la que es produeix en el puerperi està en el fet que "les variacions d'alguns dels gens que regulen l'estat emocional, són variacions protectores per a la depressió postpart". Això suposa "un important canvi de paradigma en els estudis de genètica psiquiàtrica", perquè a partir d'aquest estudi "se suggereix que no hi ha gens 'bons' o 'dolents' per a la depressió, sinó que poden facilitar el risc o ser elements protectors depenent de les interaccions hormonals".

A la pràctica, aquest descobriment permetrà detectar i tractar a temps, mitjançant un test genètic en el que ja s'està treballant, els possibles casos de depressió postpart. Precisament el de la detecció és un dels principals problemes perquè, "en un 50 per cent dels casos, les dones amb depressió postpart no són reconegudes, no s'identifiquen, no són tractades, pel que poden caure en estats depressius greus, que poden acabar fins i tot en el suïcidi", assegura el doctor. L'entorn però, sempre serà un factor clau en la cura.