Aquest és el tercer congrés que organitza aquest grup, liderat per Mariàngela Villalonga, després dels organitzats l'any 2002 (Història i llegenda al Renaixement) i el 2006 (El bisbe Margarit i la seva època, en el marc de les activitats de la tardor margaritiana). La nova trobada és els dies 13, 14 i 15 de novembre a Roma sota el títol 'L'umanesimo catalano e l'Italia. Storia, cultura e arte".

En aquesta ocasió el congrés és coorganitzat amb l'Istituto Storico Italiano per il Medioevo (ISIME), que són col·laboradors científics habituals d'aquest grup de recerca.

Durant els tres dies intervindran ponents que vénen de la Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de València, del MNAC, de la Koninklijke Bibliotheek van België, de l'ISIME, de la Università degli Studi di Roma 'La Sapienza', de la Università della Tuscia de Viterbo, del Hauptstaatsacrchiv Düsseldorf i del Pontifical Institute of Mediaeval Studies of Toronto, de la Università degli Studi di Napoli 'Federico II'.

Està previst que viatgin a Roma per assistir i participar en el congrés, a més dels membres del grup, professors i estudiants de màsters de la UdG (aquests darrers han rebut un ajut per poder viatjar a Itàlia). Les inscripcions s'han centralitzat a l'ISIME i a la UdG i, a l'espera de saber el total de les inscripcions italianes, a la UdG se n'han formalitzat una trenta procedents de tot l'estat.

Una de les activitats previstes és la reunió del grup, entre els quals hi ha membres del mateix ISIME i investigadors de l'Estat Espanyol, del Regne Unit, d'Alemanya i de Bèlgica. Al llarg d'aquests dies, a Roma es presentaran les actes del congres del 2006 que han estat publicades per l'editorial romana L'Erma di Bretschneider.

També en el marc del congrés es presentaran les dues vies de difusió dels resultats de la recerca sobre humanisme català que porta a terme el grup. D'una banda, el format paper, representat per la col·lecció d'edicions crítiques amb estudi publicada per Edicions Vitel?la, i la biblioteca digital d'autors llatins del Renaixement català. El programa complet del congrés es pot consultar des del lloc web de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG (http://www3.udg.edu/ilcc/fe.htm).

Aquest congrés s'emmarca en un projecte de recerca finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència titulat 'La dimensió europea de la literatura llatina humanística de la Corona d'Aragó: Àrea lingüística catalana'(2006-2008) i que amb 85.000 euros de pressupost és un dels quatre més ben dotats de tot l'Estat espanyol en l'àmbit humanístic. A part d'aquesta quantitat, les activitats paral·leles han obtingut finançament de fons diverses que sumen més del doble del pressupost inicial.