El director Jordi Casanovas ha reescrit el clàssic de Georg Büchner, Woyzeck, per adaptar-lo a l'actualitat. La proposta s'estrena avui a Girona en el marc del festival Temporada Alta, i també es representarà demà. En la versió de Casanovas la protagonista principal és Lena Woyzeck, i el marc de la representació és el restaurant de menjar ràpid on treballa la protagonista.

La Lena es troba sota l'autoritat d'un encarregat tirànic que la pressiona més del compte. Per aquest escenari van passant totes les persones que es relacionen amb la Lena, ja siguin clients o el seu mateix xicot. Aquest és en Marc és un home ingenu, que no treballa, i aquesta situació obliga la Lena a buscar-se una segona feina.

En aquest punt apareixerà el paper de la doctora. Casanovas ha explicat que l'ha volgut conservar bastant de l'original de Büchner tot i que ha passat de ser un doctor a una doctora. "Trobo que la va clavar molt", va explicar ahir Casanovas que justificava així que en l'obra original ja es posava sobre la taula una situació en vigor actualment: fins a quin punt els científics poden obviar la moral a l'hora de tirar endavant les seves investigacions. I és que precisament, la segona feina de la Lena serà seguint unes proves mèdiques.

La corda s'anirà tensant cada cop més, ja que el xicot comença a fer coses que "no estan bé", i que la Lena té un problema psicològic incomprès pel seu entorn i davant del qual no troba suport. Tot plegat per desembocar "on ha d'arribar", segons Casanovas. "És una tragèdia, acabarà com ha d'acabar", va afegir sense desvetllar quin és aquest punt final en la seva versió.

Casanovas va explicar que ha volgut posar sobre la taula fins a quin punt en la societat actual pot destorbar una persona que no és feliç. De fet, ha reflexionat que hi ha una vida en la qual sembla que tothom ha de ser feliç "de forma ràpida" i, per això, la gent "s'aparta" d'aquelles persones "que no són alegres", com la Lena.

El cicle de teatre jove

Casanovas va explicar que sempre intenta acostar el teatre al públic més jove però utilitzant "les armes clàssiques". Així, defuig d'utilitzar audiovisuals o altres recursos més pluridisciplinars però busca aquesta proximitat en la franja d'entre 18 i 25 anys. De fet, a banda de les sessions d'avui i demà, dijous al matí en farà una altra per a joves d'instituts.

Es tracta d'un treball basat en els actors perquè és una proposta austera, a la sala de dalt de La Planeta. S'ha adaptat aquest espai per convertir-lo en aquest restaurant de menjar ràpid. Dotze actors i un espai "mínim" per aquesta obra de Flyhard Produccions.