Les cèl·lules del glioblastoma, un dels tumors cerebrals més agressius, alliberen unes microvesícules que podrien detectar-se amb una simple anàlisi de sang, cosa que facilitaria el diagnòstic d'aquest càncer, fins ara molt complicat.

En un article publicat avui per la revista científica britànica Nature Cell Biology, investigadors del Massachusetts General Hospital (EUA) expliquen que s'alliberen vesícules suficients com perquè traspassin la barrera de la sang cerebral i puguin ser detectades amb una anàlisi comuna. A més, aquestes petites vesícules, anomenades exosomes, també podrien ser útils per conèixer la naturalesa del tumor i poder així desenvolupar un tractament per lluitar contra el glioblastoma.

L'equip investigador, liderat per Xandra Breakefield, indica que les cèl·lules del glioblastoma alliberen els exosomes, que són uns petits sacs membranosos amb substàncies capaces de modificar els teixits que les envolten. Els exosomes es poden fusionar amb les cèl·lules veïnes i transferir el seu contingut, cosa que contribuiria a l'extensió del càncer.

L'equip va descobrir que dues molècules específiques presents en els exosomes podrien detectar-se en la sang dels malalts, cosa que facilitaria el diagnòstic del càncer, de difícil prognosi i que en l'actualitat cal mètodes molt invasius per a la seva detecció.