La xifra d'estrangers que viuen a Espanya de manera regular va experimentar un creixement del 14,27 per cent en els últims dotze mesos, enfront del 33 per cent registrat durant l'any anterior, segons dades del Ministeri de Treball i Immigració. Malgrat aquestes dades, la comunitat romanesa s'ha gairebé duplicat a Espanya i ja supera la marroquina, la fins ara més nombrosa.

Aquest és el ritme de creixement més baix dels últims quatre anys, sense tenir en compte els resultats de 2006, que va registrar una descens del 2,75 per cent en comparació al 2005, quan va tenir lloc l'últim gran procés de regularització d'immigrants.

En concret, l'estadística actualitzada a 30 de setembre revela que en el tercer trimestre d'aquest any vivien a Espanya una mica més de 4,2 milions d'estrangers amb certificat de registre o targeta de residència en vigor, fet que suposa un creixement acumulat al 2008 del 7,43 per cent (295.807 persones més) i un augment del 14,27 per cent respecte a la mateixa data del període anterior.

Així, a 30 de setembre de 2007, el volum d'estrangers superava els 3,7 milions de persones i mentre l'acumulat de l'any indicava un creixement del 23,8 per cent, la xifra s'havia disparat un 33,88 per cent respecte a la mateixa data de l'any anterior.

La comunitat romanesa

Atenent a la procedència, des de 2005 la colònia estrangera que més ha crescut és la romanesa, que ja supera la població marroquina, tradicionalment més nombrosa.

La immigració des de Romania ha suposat el 88,75 per cent del creixement de la població forana el 2008 i en l'actualitat, representa el 16,77 per cent del total d'estrangers que resideixen a l'Estat espanyol. De fet, amb 715.750 habitants, és la comunitat estrangera que més segueix creixent a Espanya, amb un increment del 41,54 per cent en els últims dotze mesos, i un 18,52 per cent en l'acumulat de l'any.

La segueixen els polonesos, que fins a setembre són un 18,81 més; els portuguesos, que es van incrementar un 15,99 en el mateix període i els búlgars, amb un 12,57.

La resta de comunitats ?estrangeres també han crescut entre els mesos de juny i setembre, a excepció de la població equatoriana i l'argentina, que es van reduir en un dos i un cinc per cent, respectivament, en comparació del mateix període de l'any passat. Són les úniques nacionalitats que van experimentar un retrocés en l'arribada d'immigrants.