investidura dels doctors "honoris causa".Anna Maria Garcia, padrina de l'historiador, i Anna Maria Geli, rectora de la UdG, fent entrega del diploma i la medalla a Eric Hobsbawm.El Cor de la Universitat va interpretar peces de Händel, Praetorius, Althouse i Casulleras durant l'acte.Miquel Roca Junyent, al costat de la rectora de la Universitat, Anna Maria Geli.Unes dues-centes persones van omplir l'església de Sant Domènec, on va tenir lloc l'acte.

L'església de Sant Domènec va acollir ahir al matí la cerimònia d'Investidura doctors honoris causa de la Universitat de Girona. Més de dues centes persones van assistir a l'investidura d'Eric J. Hobsbawm i Miquel Roca Junyent. Els dos doctors investits han mantingut una important relació amb la Universitat de Girona; Hobsbawm va ser un dels convidats a impartir el seu mestratge a la Càtedra Ferrater Mora, i Miquel Roca col·labora amb els estudis de Dret i contribueix en la formació jurídica i pràctica dels nous juristes.

L'historiador egipci va ser investit pel seu compromís, la interpretació crítica dels esdeveniments de la societat contemporània i la seva extensa producció bibliogràfica. Hobsbawm va agrair aquest reconeixement i va afirmar que "em fa il·lusió que un historiador massa vell encara pugui rebre aquest tipus de reconeixement". Durant el seu discurs va destacar la feina dels historiadors Vicenç Vives, Pierre Vilar i Josep Fontana. Hobsbawm va elogiar la cultura catalana per haver aconseguit combinar la conservació dels seus orígens amb la participació en el món de forma reconeguda.

Anna M. Garcia, catedràtica d'Història Contemporània i padrina del Dr. Hobsbawm, va qualificar l'historiador com "el més reconegut del segle XX i un dels més grans de tots els temps, escriptor amb contingut emocional i carregat d'un humor exquisit". Garcia també va definir Hobsbawm com "políglota i viatger impenitent, voluntàriament i conscientment", "l'abast aclaparador dels seus coneixements l'ha convertit en un dels grans mestres de la síntesi que no ha deixat mai de reflexionar sobre el marxisme i la història", va afegir Garcia.

Miquel Roca Junyent va ser investit honoris causa per la seva aportació als coneixements de Dret i Economia i el seu compromís per Catalunya i la llibertat demostrats amb la seva aportació a la redacció del text constitucional i al primer Estatut de la democràcia recuperada. Roca es va mostrar agraït i emocionat i es va definir com un "universitari fustrat i gironí d'adopció". "El règim franquista em va expulsar de la universitat i vaig perdre la meva vocació com a conseqüència del meu compromís amb la llibertat", va explicar Roca.

Xavier Arbós, catedràdic de Dret Constitucional, va lloar els mèrits de Miquel Roca Junyent, segons ell la seva vinculació és "directe, inequívoca i generosa i ve de lluny, de temps difícils". Arbós va explicar que el 1966 la dictadura franquista el va expulsar de la universitat.

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, va qualificar aquest acte acadèmic de "compromís d'acceptar, de manera crítica i constructiva, el coneixement que ens lleguen i d'introduir-lo en el debat universitari". La rectora va explicar que "el missage de la UdG és la crítica i el coneixement, el que han exercit els dos honoris", a més va manifestar que els dos doctors "són part del segle XX perquè l'han viscut i l'han explicat, així com també han contribuït a fer un món més habitable i a mostrar-nos les deficiències".