De les 800 morts que es produeixen a l'any relacionades amb el consum de drogues, gairebé el 70 per cent s'havien produït després del consum de cocaïna, segons es desprèn de l'estudi presentat ahir pel Pla Nacional sobre Drogues.

En aquest informe, també s'aborda les complicacions psiquiàtriques freqüents entre els consumidors d'aquesta substància, entre les quals destaca la paranoia induïda per cocaïna, que arriba a afectar la meitat dels consumidors que han desenvolupat la dependència al cap d'uns tres anys de consum regular.

El secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos, va presentar aquest document en el qual s'alerta de l'elevat consum de cocaïna que es produeix al nostre país, així com de les conseqüències que aquesta addicció pot crear entre els seus consumidors. En aquest sentit, la conseqüència més preocupant és la mateixa mort ja que set de cada deu dels 800 morts per drogues en un any, ho fan per consum de cocaïna, un percentatge que creix cada any.

De la mateixa manera que augmenta el nombre de persones que per aquesta substància acudeixen a l'hospital per infarts, hemorràgies cerebrals, miocardiopatia dilatada, arítmies i isquèmies miocárdicas. De fet, el risc de problemes cardíacs és 24 vegades més gran amb el consum d'aquesta droga, segons va explicar Martínez Oms. A més, la cefalea és la complicació més freqüent entre els consumidors de cocaïna. Es dóna entre un 60 i un 70 per cent dels cocaïnòmans i representa el 12 per cent del motiu de les consultes relacionades amb cocaïna. La cefalea es relaciona amb el perfil temporal de l'acció vascular de la droga, ja que es presenta immediatament després de l'administració o apareix en fase d'abstinència. L'informe també aborda les complicacions psiquiàtriques freqüents entre els consumidors de cocaïna, entre les quals destaquen l'esquizofrènia paranoide.

La paranoia induïda per cocaïna pot arribar a afectar la meitat dels consumidors que han desenvolupat dependència a aquesta droga, al cap dels tres anys de consum regular. En un de cada cinc pacients es detecten casos de trastorn bipolar, mentre que també es poden donar casos de trastorns delirants, trastorns de l'estat d'ànim i crisis de pànic.