El neoprimitivisme rus de principis de segle XX es va caracteritzar per unir la influència de l'art popular del país amb noves propostes conceptuals i estètiques, que conduirien l'art a les avantguardes. El Centre Cultural de Caixa Girona, la Fontana d'Or, presenta des d'ahir una exposició que sota el títol Orígens de l'avantguarda russa mostra les primeres obres de pintors cabdals com Vassili Kandinsky o Kassimir Malèvitx, que acabarien sent els màxims exponents de la tendència artística més innovadora d'Europa.

La mostra està comissariada per Yevgenia Petrova, directora adjunta del Museu Estatal Rus, que va voler destacar la importància conjunta de tota la mostra al marge d'aquests dos grans noms: "Els artistes russos van seguir el seu propi camí usant com a tema estètic l'art popular", va remarcar. En aquest sentit, la quarantena de quadres que hi ha a la Fontana està acompanyada per diverses peces d'art popular, situades estratègicament al costat de la pintura que les referencia. Petrova va afirmar que "a diferència de a la resta d'Europa, a Rússia la cultura nacional i popular es valorava com a un element de valor important".

Val a dir que la mostra segueix la línia de col·laboració oberta l'any 2005 amb el museu rus, i segons Petrova, "el fons d'aquest equipament ens permetrà en el futur poder portar aquí peces pertanyents a la següent època, la de l'avantguarda més implantada, la del Quadrat negre de Malèvitx".

color i un toc popular Les primeres avantguardes es caracteritzen pel seu cromatisme.La comissària de l'exposició, (dreta), mostra "Improvisació" (1910), de Kandinsky.La peça més valuosa de la mostra és aquest "Vaca i violí", de Malèvitx. "Estudi per a una pintura al fresc. Autoretrat", de Malèvitx, s'inspira en un "Crist Totpoderós" rus del segle XVII.Detall del "Paisatge d'estiu" (1909), de Kandinsky, amb colors vius que volen mostrar sensacions més que ser realistes.