El Calendari dels Pagesos de 2009 indica que la pròxima Pasqua de Ressurecció se celebrarà el diumenge 12 d'abril. Prenent com a referència aquesta festivitat, hi ha altres festes religioses amb mobilitat anual, com ara la Pasqua de Pentacosta (al 2009, el diumenge 31 de maig). També hi ha variacions en la convocatòria de fires -per exemple, Ripoll i Campllong-i festes majors -Sant Joan les Fonts i Cassa de la Selva, entre d'altres-. El Calendari dels Pagesos també divulga, entre d'altres temàtiques, la visualització d'eclipsis a Catalunya i les previsions meteorològiques.

Previ a la celebració de la Pasqua, el Diumenge de Rams està convocat per al 5 d'abril. D'aquesta manera, la Setmana Santa de 2009 se celebra de l'esmentat dia del Ram i fins el dilluns dia 13, festa a Catalunya. El Dimecres de Cendra, que dóna inici al període de Quaresma, el 25 de febrer. Altres exemples de festes religioses que, anualment, canvien de data de celebració són el Corpus Christi -al 2009, el 14 de juny- i el primer diumenge d'Advent (29 de novembre). Segons el calendari dels pagesos, la Fira de Ripoll se celebra el diumenge abans del Ram. Al 2009, s'hauria de convocar pel 29 de març. La fira de Campllong es convoca el cap de setmana després de la celebració de la Setmana Santa. És a dir, la pròxima edició se celebrarà els dies 18 i 19 d'abril.

En referència al canvi en la celebració de festes majors, és convocada a Sant Joan les Fonts el segon diumenge després de la Pasqua de Ressurrecció (Festa del Roser). La pròxima edició, el 26 d'abril. A Cassà de la Selva, per la Santíssima Trinitat, el primer diumenge després de la Pentacosta (7 de juny, al 2009). A Girona, i deixant de banda el component religiós, altres festes majors que canvien de data de convocatòria cada any són, entre d'altres, Brunyola, al quart diumenge del mes de gener (al 2009, el dia 25); Amer, primer diumenge de maig (la pròxima, el dia 3); Arbúcies, el darrer cap de setmana de juliol (dies 25 i 26); o Sant Julià de Ramis i Sant Miquel de Campmajor, el darrer diumenge de setembre (dia 27).

Eclipsis i meteorologia

Catalunya, al 2009, podrà veure dos eclipsis de Lluna. Per una banda, entre el dimecres 5 i el dijous 6 d'agost, un eclipsi penombral de Lluna. I, el 31 de desembre, un eclipsi parcial de Lluna. En canvi, no serà visible a Catalunya un eclipsi anular de Sol el dilluns 26 de gener. El citat fenomen es podrà veure a Austràlia, Antàrtida, sud d'Àfrica i sudest d'Àsia. Ni un eclipsi total de Sol entre el dimecres 21 i el dijous 22 de juliol. Sí a tot el continent asiàtic, a exceptuant la zona nord.

Les previsions meteorològiques, que tenen com a referent les diferents fases lunars, pel 2009 no presenten rellevants sorpreses. A destacar, per exemple, les gelades previstes al voltant del dilluns 16 de febrer, amb la lluna a quart minvant. O l'anunci de pluges a redós de la revetlla de Sant Joan (dimarts, 23 de juny), amb lluna nova.