El 40% de les poblacions d'abelles ha desaparegut a Espanya, amb la conseqüent minva de la producció de mel, pol·len i cera, a causa d'un paràsit d'origen asiàtic.

Es tracta d'un paràsit intracel·lular que es desenvolupa en el sistema digestiu de les abelles, segons científics i apicultors, que han observat que ha provocat una pandèmia mundial, però que aquesta té solució si s'aplica un medicament d'ús veterinari, la "fumagilina".

El producte s'ha estat utilitzant durant els últims anys però va ser revocat el juliol per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).

Fonts d'aquest organisme -dependent del Ministeri de Sanitat i Consum-, han explicat que l'autorització ha estat revocada per no estar establerts els límits màxims de residus per a la substància activa. Aquests límits són els valors de referència que permeten garantir la seguretat per al consumidor de la mel obtinguda després del tractament dels ruscos.

Encara que el suggeriment de suspendre la comercialització del producte procedeix de la Unió Europea i ha estat ratificada per països com França, Bèlgica o la pròpia Espanya, altres, com Regne Unit, ho han mantingut al mercat.

Gregorio Cebrián, director de Vendes de Ceva Santa Animale, el laboratori que produeix el medicament, ha explicat que no existeix perill per als humans ja que el tractament s'aplica durant el període d'inactivitat dels ruscos i la substància activa es dilueix ràpidament "sense que hi hagi residus del medicament en la mel".

Cebrián ha citat alguns estudis, presentats en un fòrum organitzat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, que "certifiquen que els ruscos tractats amb el ?medicament no presenten residus".

Els experts han batejat com a "síndrome de despoblament massiu" una malaltia que, segons ha explicat un dels seus descobridors, Mariano Higes, s'inicia amb la desaparició de les abelles obreres, sense les quals la resta del rusc no pot sobreviure i acaba morint d'inanició. Així, les pecoreadores (cercadores de nèctar) surten a la recerca de menjar i no tornen a la seva llar, abandonant l'abella reina, que assumeix les seves funcions fins a morir per esgotament.

La companyia farmacèutica ha assegurat que, encara que ja ha lliurat part de la documentació requerida, necessita més temps per respondre als requeriments dels organismes europeus de vigilància i estima que els estudis definitius no estaran disponibles fins a 2010.

Les abelles són l'aliment dels ecosistemes, ja que el 80% de les espècies vegetals amb flors depenen d'elles per ser pol·linitzades i la seva funció és vital per propagar llavors i evitar la desertització.