A"Sardanes per al món". amb La

Simfònica de cobla i corda de Catalunya (La Principal de La Bisbal/Orquestra de Cambra de l'Empordà). Francesc Cassú i Carles Coll (codirectors).

D 21 de Novembre de 2008. Sala Simfònica de la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona.

mb el reflex auràtic de les grans estrenes històriques, el concert número 1 de La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya semblava un miratge que s'ha fet realitat. Si se sap interpretar què significa en la línia evolutiva de la música catalana es pot comprendre la importància del projecte. El suport necessari prové d'una font principal privada, un fet que posa en evidència els responsables públics de la cultura a Catalunya. Afortunadament, la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona els ha donat el seu suport i per això formaran part, amb La Simfònica, d'aquest esdeveniment històric. Els sectors del teatre, la dansa i el circ han reclamat la renovació i un nou estatut per les arts que finalment haurà d'arribar també a la música que necessita d'una certa normalització.

Amb aquesta formació s'obriran moltes fronteres que cal vèncer després de guanyar abans de res una victòria necessària a casa nostra. Els responsables d'aquesta empresa tenen un molt bon sentit de com s'han de fer les coses. Han programat dues obres de nova creació de dos grans compositors catalans, Salvador Brotons i Albert Guinovart, i uns arranjaments a dos joves professionals, Marc Timón i Esteve Palet. La resta dels arranjaments els han realitzat personalitats com Josep Cassú, Francesc Cassú, Carles Coll i Jaume Cristau amb una factura més que notable. I finalment, amb tot aquest treball previ la flamant La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya funciona amb un engranatge precís. No era fàcil aquesta unió de dues formacions com La Principal de la Bisbal i l'Orquestra de Cambra de l'Empordà. Coneixem bé els precedents anteriors que normalment han consistit en integrar uns pocs instruments de la cobla a una orquestra simfònica clàssica. Ara serà molt diferent per primera vegada perquè si aquesta proposta es consolida com volem obtindrem una eina de difusió espectacular que permetrà eixamplar el repertori. De moment s'han adaptat alguns dels títols més importants del repertori sardanístic però el projecte és encara molt més ampli i contempla un grau d'obertura musical impressionant.

Més meritori és encara el fet que aquesta formació ja té una sonoritat carnosa que la fa molt interessant i això només ha fet que començar. El resultat és extraordinari. Moltes felicitats a tots els professionals que hi han intervingut perquè heu aconseguit revitalitzar una il·lusió per la nostra música que calia renovar. Sempre hem sabut que la música per cobla era música d'alta volada però ara tenim la possibilitat que ens escoltin al món, títul del disc Sardanes per al món que s'ha realitzat per celebrar aquesta epifania. Que ningú dubti que aquesta música no pugui obrir-se lloc arreu on vagi. La història de la música catalana marcada per la sonoritat única de la cobla enceta un nou capítol que permet augurar molts èxits. Ho he de repetir: moltíssimes felicitats.