El músic i compositor figuerenc Jaume Cristau va recollir, dissabte passat a la nit, a l'Auditori de Sant Feliu de Guixols, de mans de l'alcalde Pere Albó, el Premi Sgae de Sardanes 2008, atorgat per la Societat General d'Autors i editors (Sgae) i la Fundació Autor. El premi d'aquesta 24a edició del concurs que té una dotació de 3.000 euros, el conqueria Cristau amb la peça titulada Pau, més Garreta.

Segons que va explicar l'autor a Diari de Girona, el títol de la sardana es deu a una curiosa anècdota, i és que quan el músic Igor Stravinsky va visitar Barcelona a la dècada dels anys 20, va assistir acompanyat per Pau Casals, a un concert de sardanes a l'Ateneu barceloní. En escoltar una sardana original de Juli Garreta i Arboix, va demanar a Casals que volia escoltar més Garreta.

Curiosament aquesta és la segona vegada que Cristau s'emporta el Premi Sgae amb una referència a Pau Casals, ja que l'any 1984, en la primera edició, ja va guanyar amb la sardana El ressò de Pau Casals. A més, el 1993 Cristau obtenia un accèsit amb Canigó; el 2001 un altre accèsit amb Recull de sentiments i un més el 2006, amb Xamosa Clàudia.

El jurat format per Joan Albert Amargós, Jesús Ventura, Josep Solà i els gironins Francesc Cassú i Jordi Molina, decidien atorgar dos accèsits de 900 euros cada un a Salvador Brotons per Noces d'argent, (el premi el va recollir la seva esposa) i Francesc Teixidó per Serenor, sofrença i joia.

Lluís Lloansí

És habitual en aquest certamen retre homenatge a un músic relacionat amb la població on se celebra l'acte d'entrega dels premis. El músic Lluís Lloansí i Marill, de 94 anys, és el degà dels compositors vius. Lloansí va ser homenatjat amb una placa commemorativa per part de la Sgae i amb un quadre amb tres instantànies representatives de la població, per part de l'Ajuntament.

L'alcalde del municipi Pere Albó feia referència a Lloansí indicant "sardanes a Sant Feliu vol dir Lluís Lloansí qui per línia directa arriba a Vilà Gandol, de qui va ser alumne, i Juli Garreta".

La Cobla Mediterrània, sota la batuta del seu titular Bernat Castillejo, va ser l'encarregada de la part musical de l'acte, i es va cloure amb una forta i sentida abraçada entre el mestre Lloansí i Castillejos i la interpretació fora de programa de la darrera sardana del músic de Sant Feliu, L'encis de la plaça. Francesc Sanchez Carcasssés va conduir l'acte amb el mestratge que ja li és habitual.