Serveis Funeraris de Barcelona, del Grup Mémora, ha editat un llibre que porta per títol Reflexiones en torno a la muerte. Amb aquesta publicació, Serveis Funeraris de Barcelona vol apropar-se als ciutadans i per això des de fa més de tres anys estan impulsant un cicle de conferències anomenades Aproximaciones en torno a la muerte, a través del qual es convida ponents de tot tipus de creences, ciències, arts, disciplines i àrees del coneixament, a parlar sobre les vessants més variades de la mort.

La publicació d'aquest llibre vol ser un pas més de responsabilitat social i ha comptat amb la col·laboració de presitgiosos escriptors, artistes i personalitats de referència en els seus camps perquè ajudin, amb els seus pensaments, a trencar el tabú de la mort. Una gran varietat de personatges que aporten diferents enfocs per reflexionar, manifestar i difondre les noves visions que el punt d'inflecció de la vida cap a la mort ofereix avui en dia.

Personatges de renom

Alguns dels personatges coneguts i reconeguts que apareixen en aquest llibre són Rafael Ansón, president de l'Acadèmia Espanyola de Gastronomia, Fernando Argenta, musicòleg, Joaquim Barraquer, Catedràtic de Cirugía ocular de la UAB, Moisès Broggi, Doctor en medicina, o l'escriptor Alfredo Bryce Echenique, entre molts altres.

L'escriptora Anji Carmelo explica, en el llibre, que la mort en moltes cultures és femenina i afirma que "la mort, com tota dona no s'envaeix, es domina i es posseeix, la mort es coneix". L'escriptor Fernando Fernández Martorell reconeix que "al morir el meu pare, vaig començar a veure el que ell sempre havia vist, sense haver-m'ho confessat". Segons Gabriel Masfurroll, fundador i president de USP Hospitals, "la mort és el destí que tots compartim. Ningú n'ha escapat. I així ha de ser, perquè la mort és possiblement el millor invent de la vida". Eduard Punset, escriptor i divulgador científic, defineix la mort com "el subproducte de l'amor entre dos organismes diferents que es fusionen per sobreviure, intentant solucionar la seva degradació cel·lular i falta d'energia". El periodista Joaquim Roglán afirma en el llibre que "els enterraments segueixen essent un acte social on el principal protagonista ja no s'adona de res, però als assistents se'ls ha de fer passar una estona tan agradable com sigui possible. Ricard Rotllan dóna la seva perspectiva de la ceença del budisme sobre la mort explicant que "el món, els éssers i tot el que ho envolta és transitori, la vida dels éssers és fràgil com una bombolla d'aigua, cert és que hem d'acabar morint, però la gran incertesa és el moment de la mort".

El llibre Reflexiones en torno a la muerte vol fer reflexionar als lectors sobre la mort, amb tranquil·litat, curiositat i també, en algun moment de la publicació, amb un cert toc d' humor a través de tot tipus de formes literàries i artístiques. Serveis Funeraris de Barcelona ha intentat plasmar en aquesta publicació la mort com quelcom natural, fent així que no sigui una cosa tan temuda per a molta gent sinó que se'n pugui parlar amb total naturalitat i sense cap mena de tabú.