26 de novembre de 2008
26.11.2008
Literatura

Joan Francesc Mira evoca el mite de Faust a 'El professor d'història'

26.11.2008 | 12:16

Com a colofó d'una la trilogia que explora la perplexitat humana a partir de narracions clàssiques, el valencià Joan Francesc Mira evoca el mite de Faust a 'El professor d'història' (Proa), en què mostra la incapacitat d'un docent universitari d'història contemporània per entendre el món que l'envolta.

Com passa en la història, un incident imprevisible, i en el seu cas menor, canviarà el curs vital d'aquest intel·lectual d'edat pròxima a la jubilació, que després d'anys d'investigació i formació en la seva matèria, arriba a la conclusió que llegir més de 5.000 llibres li ha servit de molt poc i, a més de fer un pacte amb Llúcifer per salvar-se d'aquest estat, es refugia en l'amor.

Fa uns vint anys que Joan Francesc Mira (València, 1939) es va proposar escriure una trilogia sobre les perplexitats que genera el trepidant ritme de l'evolució humana, amb la seva ciutat com a teló de fons, un potent exemple dels canvis arquitectònics de les ciutats occidentals. Es tractava d'un projecte a llarg termini que ha combinat amb altres obres, com ara 'Borja Papa', o la traducció de clàssics com la 'Divina Comèdia'.

Aquesta meticulosa immersió en les ànimes descol·locades va començar amb la València d'intramurs d''Els treballs perduts' (1989), en què l'ordenació del món atribuïda a Hèrcules tenia un pes important, i va continuar amb una assimilació de la part central de la 'Divina Comèdia' de Dante a 'Purgatori' (2003), on reeixia l'eixample valenciana. Per completar aquesta descripció dels canvis, Mira centra la nova novel·la a la 'València de la ultramodernitat'.

De fet, els canvis arquitectònics que han portat València a aquesta modernitat addicional, clarament exemplificats en la Ciutat de les Ciències i les Arts, que il·lustra la portada del llibre, li han anat molt bé a Mira per descriure la perplexitat del professor d'història davant dels canvis d'un temps que, malgrat ser encara el seu i haver-se distingit com un reconegut historiador de la contemporaneïtat, sent que ja no li pertany.

La narració comença quan, un incident menor, però representatiu de la incomprensió d'aquests canvis socials, a les portes de la facultat, el porta a abdicar de les classes d'història contemporània, per 'intentar trobar la llum', tal com explica Mira, a partir d'un pacte amb Llúcifer, que no significa altra cosa que 'portador de la llum', apunta l'escriptor, que també és antropòleg i hel·lenista i un referent de la literatura catalana.

Tot i la meditació constant sobre el passat i el present, sumada als canvis forçats que l'endinsen una mica més al nou món, com ara la venda de la casa de tota la vida per estrenar un pis a la zona moderna de la ciutat, que sintetitza l'oblit de la història familiar, la malaltia de la seva dona, professora hel·lenista, que representa la decadència del món clàssic, o la convivència amb una jove romanesa, que revitalitza la seva vida, el professor segueix perplex.

És un personatge 'més passiu que actiu', explica Mira, mancat de relacions de grup que l'actualitzin, i 'decebut de la seva incapacitat per entendre el món', tot i haver-se dedicat anys a explicar la història contemporània i ser un professor amb prestigi internacional. 'Es considera fill o continuador de la Il·lustració i el racionalisme contemporani', argumenta l'autor, que ha creat un personatge abocat a la conclusió que l'evolució històrica és 'irracional'.

Enmig del desencís, el professor troba refugi en l'amor, 'l'amor per la seva dona', un recurs que és molt de Dante, segons detalla Mira, i que està subjacent en tot el text. Però les referències constants són al 'Faust' de Goethe, evocat en l'aparició de l'estudiant que el visita quan és a punt d'acomiadar-se de la facultat, una temptació subtil que el seu pessimisme despatxa de seguida, o la descaradura de les prostitutes de carretera, que el deixen desencaixat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema