Un pegat transdèrmic per al tractament de malalts d'Alzheimer lleus o moderadament greus es va presentar ahir a Barcelona coincidint amb la celebració de la reunió anual de la Societat Espanyola de Neurologia.

El nou pegat, que ha de col·locar-se cada dia, garanteix una dosi adequada estable i permet a més comprovar visualment si es compleix amb la medicació, la qual cosa facilita el control per part dels cuidadors, segons va explicar la cap clínica del Servei de Neurologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Mercè Boada.

S'estima que el 73% de les persones amb malaltia d'Alzheimer necessiten ajuda per gestionar i prendre els seus medicaments per la qual cosa el paper del cuidador és molt rellevant en l'eficàcia i adherència del tractament.

Boada va indicar que el pegat, segons els estudis que s'han dut a terme abans de la seva autorització, redueix al mínim els efectes secundaris gastrointestinals observats amb les formes orals del fàrmac, i la incidència de vòmits i molèsties que provoca en alguns pacients.Fins ara els tractaments per a la malaltia d'Alzheimer, que afecta unes 500.000 persones a Espanya i uns 24 milions de persones a tot el món, se subministraven per via oral. En presentar aquest nou pegat s'ha remarcat que els malalts d'Alzheimer solen ser polimedicats per altres malalties cròniques, i és freqüent que tinguin dificultats per complir el seu tractament.

Alguns estudis assenyalen que 6 de cada 10 pacients d'Alzheimer estan per sota de la dosi òptima del seu tractament de rivastigmina per problemes de tolerància.

Encara que la malaltia d'Alzheimer i demències relacionades no poden curar-se, es pot endarrerir l'avanç dels símptomes, i com més precoçment es diagnostiqui i tracti, millor serà per al pacient i la seva família. Actualment els metges poden diagnosticar correctament la malaltia d'Alzheimer amb una precisió del 90%, i encara que es desconeix quina és la causa exacta que el provoca, les investigacions apunten que pot estar provocada per una disminució en la transmissió del neurotransmissor.