"Podria dir que he escrit aquest llibre perquè sóc fill d'aquesta ciutat i me l'estimo, però seria una veritat a mitges, el vaig escriure per un encàrrec de la Diputació". Així és com Narcís-Jordi Aragó va començar la presentació del seu llibre. La Sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi va acollir ahir la presentació del llibre Girona ara i sempre, de Narcís-Jordi Aragó i Masó. L'acte va comptar amb la presència de l'autor i de Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques i exalcalde de Girona. A la presentació també hi van assistir l'editor Quim Curbet i del president de la Fundació Valvi, Joaquim Vidal. Aragó va explicar que "el llibre està escrit amb un estil periodístic, dec el meu estil als meus anys de guionista a Ràdio Girona". Aragó va explicar també que "el secret del llibre i del seu estil és com està format: un narrador, uns personages i un narrador que va donant explicacions en un to confidencial" "La idea del títol Girona, ara i sempre, va ser de la meva dona Mercè, el títol explica molt bé el llibre, com era llavors la ciutat i com seria en un futur" va afegir l'escriptor. Respecte a la difusió que va tenir la primera edició del llibre, Aragó va dir que "per Sant Jordi, dos dies després de la presentació, es va vendre molt bé, però després no va funcionar".

La reedició de Girona ara i sempre ha anat a càrrec de la "Biblioteca Valvi" i compta amb una postil·la de 27 pàgines que explica la visió personal dels canvis que ha sofert la ciutat de Girona en els darrers 25 anys feta per Joaquim Nadal. Durant la presentació d'ahir, Nadal va explicar "el llibre és una crònica de postguerra però també beu de fonts de la memòria de l'autor i de tota la seva família, per tant recula també en el coneixement de quins són els elements que han configurat la vida d'aquesta ciutat". Nadal va animar a llegir el llibre "no només pel gust de la literatura sinó també per fer-nos i contestar-nos preguntes de com ha canviat la ciutat".

La primera edició del llibre va ser presentada a la Casa de Cultura l'abril de 1982. El llibre va sorgir d'un projecte de la Diputació de crear una col·lecció de llibres dedicats les capitals de comarques, tot i que aquest llibre va quedar aïllat perquè el projecte es va veure frustrat.

L'autor explica en el llibre que va demanar a Joaquim Nadal que, des de la perspectiva que li dóna haver estat alcalde de la ciutat durant la major part d'aquesta etapa, en fes la seva valoració. Nadal defineix, en la postil·la que, Girona ara i sempre "és una crònica de després de la guerra i aixeca acta notarial des de la seva pròpia visió de la gran sotragada que va representar la Guerra Civil i el franquisme, i l'aturada brutal que aquest període va comportar." "És una combinació de retrocés i de suspensió en el temps, de recuperació de les velles hipoteques i condicionants, de reconstrucció de les velles relacions de subordinació i de poder, de ruptura dramàtica entre dues ànimes de la ciutat que s'havien fet irreconciliables", afegeix Nadal.

Narcís-Jordi Aragó i Masó va néixer a Girona el 1932, és llicenciat en Dret i diplomat en ?Periodisme. Actualment és director de la Revista de Girona i autor de d'una vintena de llibres dedicats a la ciutat de Girona i el seu entorn.