Aquesta és un dels aspectes més novedosos del 2009 en l'àmbit de les actuacions del Departament a Catalunya. Educació, aquest any, a més, posarà en marxa el nou Servei Territorial de la Catalunya central i es farà, per primera vegada, una prova d'avaluació als alumnes de sisè de primària, a la finalització del curs.

El departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat aquest divendres per explicar algunes de les novetats que es posaran en marxa aquest 2009. Així, Educació recorda que a partir d'ara podrà homologar i convalidar els títols i estudis estrangers.

Des del departament s'informa que les persones que hagin d'homologar o convalidar estudis estrangers en ensenyaments no universitaris s'hauran de desplaçar fins el Servei Territorial del Departament d'Educació que tinguin més a prop, i lliurar tota la documentació necessària. També es posarà en marxa, aquest any el nou Servei Territorial, que treballarà amb totes les seves funcions desplegades a partir de l'1 de març, inclou 319 centres educatius, en els que estudien 74.601 alumnes i hi treballen 7.500 docents.

En aquest nou servei descentralitzat, que tindrà la seu central a l'antiga fàbrica de joieria de Manresa ubicada al número 175 de la Carretera de Vic, hi treballaran 92 persones, totes elles procedents d'altres serveis territorials o altres àmbits de l'administració. Vic acollirà una subseu i Berga, Igualada i Solsona mantindran les 0ficines gestores i registres lligats al nou Servei Territorial.

Des du0092aquest any, el Consorci d'Educació de Barcelona assumirà la responsabilitat de la gestió integrada de la xarxa dels 287 centres públics de la ciutat de Barcelona (256 dels quals de titularitat del Departament d' Educació i 31 de titularitat municipal) i dels 10.000 professionals que hi treballen. Això ha estat possible després que el govern de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona acordessin traspassar la gestió dels seus respectius centres educatius al Consorci. Prova d'avaluació El Departament d'Educació ha recordat també en el seu comunicat que aquest any es portarà a terme una prova d'avaluació a tots els alumnes que hagin cursat sisè de primària durant el curs 2008-2009.

Aquesta prova, organitzada pel Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, es farà a final del curs escolar i es basarà en les competències bàsiques lingüístiques i matemàtiques que els alumnes han d'haver assolit en acabar l'educació primària. El resultat de la prova no tindrà efecte en el pas de curs de l'alumne.