L'entitat E-Cristians posa en dubte, a través d'un comunicat, que el Pacte Nacional per a la Immigració, en referència a l'educació, pugui garantir "el dret dels centres concertats a tenir un ideari propi" i creu que el compilatori de directrius "restringirà encara més el dret dels pares a escollir escola per als seus fills". Segons l'entitat, "aquestes alteracions malmeten de manera fonamental llibertats que són substancials per a la nostra societat". Tanmateix, E-Cristians considera que el Pacte Nacional per a la Immigració és "positiu" en aquells aspectes que "facilitin la vida als immigrants i la plena integració al país". L'entitat defensa, respecte al territori d'acollida, que la immigració ha de tenir "el lògic respecte a les seves creences personals i la pràctica de la seva vida comunitària". El Pacte es va signar el passat 19 de desembre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.

E-Cristians, analitzant el text del Pacte, es fixa amb aquelles "qüestions que alteren les llibertats i els drets dels ciutadans de Catalunya". Deixant de banda l'àmbit de l'educació, el comunicat argumenta que el text aprovat per bona part dels agents socials implicats "introdueix limitacions que considerem il·legals a la llei orgànica de llibertat religiosa" i té "un enfocament discriminatori negatiu contra l'Església catòlica perquè li nega el reconeixement de la seva dimensió social".

L'entitat està d'acord -"compartim la conveniència"- en aplicar "criteris de discriminació positiva als nouvinguts" però, no obstant això, "aquests no poden representar una devaluació dels mèrits necessaris per accedir a determinats llocs, com succeeix amb l'actual plantejament, amb la funció pública i la policia". Per tant, diuen, "compartim el criteri que els immigrants s'integrin en aquestes activitats professionals però no a còpia de fer-los més fàcil l'accés, sinó en tot cas aplicant els recursos necessaris previs per dotar-los de la preparació necessària".

"Cultura pública"

El comunicat, que recull algunes inquietuds de col·lectius, qualifica d'"inconseqüència" el fet de "situar l'accent de la llei sobre la integració i formular el subjecte d'aquesta integració no en relació a la nostra cultura, història i tradicions, sinó en un abstracte de naturalesa desconeguda que el Pacte s'inventa". E-Cristians fa referència a la "cultura pública comuna".