Cultiu d'art. Fi i principi és el títol genèric de l'exposició que s'inaugura avui mateix a l'Ajuntament de Besalú, i que conté peces escultòriques de dos professors de l'Escola de la Mercè de Girona: Tomàs Pons (més conegut pel seu nom artístic, TomPep), i Pruvi Casals, ambdós membres de l'Associació de Can Taberner Petit de Celrà.

En aquesta mostra a Besalú, que es podrà veure fins al final de gener, s'investiga l'origen de la creació, els mecanismes que mouen l'art, i en definitiva, es pretén que l'espectador pugui penetrar a través de diversos sistemes dins de la ment de l'artista.

La mostra pretén representar tot el procés de creació; i en el cas de Tomàs Pons, s'ha encarregat dels inicis, dels primers moments que mouen la creació. "La meva intenció ha estat congelar el moment del pensament en el qual el meu subconscient comença a crear les peces", diu, i afegeix: "Com que és una part que no veu ningú, l'he volguda compartir ara a través d'aquestes obres".

"Embrions artístics"

Ell les anomena "embrions artístics", i parteixen totes de la forma geomètrica de l'esfera: "Abans de materialitzar les meves escultures jo tinc una idea al cap, gairebé nascuda de l'abstracció.

És com si tota l'energia del pensament es concentrés en nuclis de forma esfèrica".

Per aquest motiu, a la mostra, les diverses peces són en diferents estats evolutius, "algunes són grans esferes gairebé definitives, d'altres són petites i sorgeixen inacabades de terra".

El concepte en el qual s'ha basat Tomàs Pons per crear l'espai de la mostra és que l'espectador se senti dins de la ment de l'artista, amb les diverses escultures envoltant-lo com si d'idees es tractés.

I per acabar d'arrodonir-ho, també hi ha un "embrió interactiu" que facilita la integració de l'espectador en l'exposició: "Aquesta altra peça té instal·lats uns sensors de moviment que capten l'energia creativa de l'espectador.

Quan aquest es mou al seu voltant, es canvia la llum, tot s'altera. "He volgut que fos una metàfora de la importància de la interacció en el procés artístic".

una que va des del figurativisme a l'abstracció L'artista Tomàs Pons s'ha mogut en molts gèneres diferents de l'escultura. iLes "Esferes en creació" mostren com les idees i les imatges apareixen, a poc a poc, dins dels espais esfèrics que es representen metafòricament dins de la ment de l'artista. "Firenze" representa una dona nua.