Un grup de científics ha identificat un mecanisme que permet a les cèl·lules dels tumors cancerígens sobreviure a la quimioteràpia i tornar a desenvolupar-se, cosa que explicaria per què alguns càncers tornen a reproduir-se. La investigació, que publica el British Journal of Cancer, ha estat dirigida pel professor Ming-Chiu Fung, de la Universitat Xina de Hong Kong, i demostra que el càncer pot revertir el procés natural que porta les cèl·lules a la seva mort.

Per a aquest treball, els científics van tractar cèl·lules de càncers de cèrvix, pell, fetge i mama, i van iniciar amb tres substàncies químiques diferents el seu procés d'apoptosi (una forma de mort cel·lular, que està regulada genèticament). Fins ara, era un fet contrastat que les cèl·lules normals a les quals es condueix artificialment cap al seu suïcidi arriben a un punt sense retorn després del qual han de morir, fins i tot en el cas que s'aturi l'apoptosi artificial.

Les cèl·lules recuperaven la seva mida i funció, i seguien dividint-se, i només morien una vegada que el nucli que conté la major part del seu ADN començava a desintegrar-se, un fet que es dóna només en la fase final del procés de la mort cel·lular. "Hem demostrat que diverses fileres de cèl·lules cancerígenes poden sobreviure a la mort cel·lular programada. La investigació suggereix l'existència d'una via d'escapament tàctica a la qual poden recórrer les cèl·lules per sobreviure a la quimioteràpia", explica el professor Ming-Chiu.

El doctor Lesley Walker, director d'informació del Centre d'Investigació del Càncer del Regne Unit, creu que "el descobriment presenta un mapa de noves rutes per explorar en la recerca de noves teràpies". "És un avanç intrigant, que esperem que jugui un paper útil en els nostres esforços per derrotar el càncer", conclou.