D'ençà del 2005, Mascort ja ha recuperat divuit de les dinou peces que la col·leccionista tenia a casa seva i en una caixa forta de la casa de subhastes londinenca Sotheby's. En cas que el retorn del relleu no es desencalli, l'arqueta es restaurarà sense aquesta peça. A més, també hi ha set altres estatuetes que es troben en parador desconegut.

A principis de gener del 1980, la banda d'Erik el Belga va robar les figures d'argent daurat que ornaven la peça d'art sacre més representativa de Banyoles: l'arqueta de Sant Martirià, una joia gòtica del segle XV. Tot i que dos anys més tard es van trobar a França i a Bèlgica el pinacle i les dues figures de Sant Martirià, no va ser fins al 1997 quan es van descobrir el gruix de les figuretes robades.

En concret, es va saber que dinou de les peces estaven en poder d'una col·leccionista holandesa, Johanna Maria Josée Dinjens. La col·leccionista tenia disset peces a casa seva, i dues figuretes més dipositades en una caixa forta de la casa de subhastes de Londres. El Ministeri de Cultura va gestionar el retorn de les peces durant vuit anys, però tots els intents van ser infructuosos i, al final, la col·leccionista va trencar la relació.

Aleshores, el Bisbat de Girona va agafar la iniciativa. Mitjançant l'advocat gironí Carles Mascort, la negociació va tirar endavant i les primeres peces de l'arqueta van retornar a Girona el mateix 2005. L'octubre d'aquell any, l'advocat ja havia portat personalment quinze estatuetes i un dels relleus laterals que la col·leccionista tenia a casa seva.

I el novembre del 2007, Mascort va anar a buscar les dues estatuetes restants dipositades a Sotheby's. Tot i això, des d'aleshores, Dinjens encara té un dels relleus laterals. Es tracta d'una figura de la Mare de Déu, que ornava una de les capçaleres de la peça, el retorn de la qual encara està pendent.

Carles Mascort explica que, durant aquest darrer any, 's'han anat mantenint contactes amb la col·leccionista holandesa', però que el retorn encara està encallat. 'Estem esperant resoldre qüestions diverses, que no estan relacionades en absolut amb el preu, perquè ja hi ha acords ferms en aquest sentit', indica l'advocat gironí.

L'advocat, però, reconeix que es fa impossible preveure quan tornarà el relleu lateral. 'És complicat dir una data exacta de recuperació de la peça perquè és un tema molt complex, tant pot ser immediat com que es pugui demorar', assegura. Si la col·leccionista no accepta entregar la dinovena figura, les que s'han recuperat es restauraran a l'arqueta i la peça tornarà al monestir de Sant Esteve de Banyoles per ser-hi exposada.

Set figuretes pendents de recuperació

A més de les dinou figures localitzades, queden encara set figuretes més pendents de recuperar. Tot i això, es desconeix en quin indret del món es poden trobar aquestes peces. Carles Mascort explica que, de totes maneres, s'investigarà per localitzar-les. 'Veurem si es pot trobar un fil conductor que ens indiqui on són, totes o en part; aleshores, es faran tots els esforços per poder-les portar de retorn', assegura l'advocat.

Carles Mascort assegura que el procés de recuperació de les peces de l'arqueta és molt 'dificultós', però també diu que d'ençà del 2005 s'ha fet molta feina. El lletrat no descarta escriure un llibre amb les vivències del cas, perquè 'hi ha tot un anecdotari que seria molt interessant d'explicar', segons admet.