Un total de 274 novel·les, entre les quals n'hi ha dues procedents de les comarques de Girona, competeixen enguany pel premi Nadal i 29 al premi Pla. Els guardons es lliuraran aquesta nit, en el transcurs de la tradicional gala literària que se celebra a l'Hotel Palace de la ciutat de Barcelona. El record a la figura de l'escriptor Francisco Casavella, guanyador de la darrera edició del Nadal amb l'obra Lo que sé de los vampiros i que va morir el passat 17 de desembre als 45 anys, marcarà l'acte d'aquesta nit.

La majoria d'originals que ha rebut el premi Nadal en llengua castellana, que es lliura per 65a vegada, procedeixen d'Espanya. Concretament, competeixen 58 obres de Madrid, 53 de Barcelona, 19 de València, 12 de Sevilla, 10 d'Alacant, 8 de Segòvia, 6 de Màlaga, Biscaia i la Corunya, 5 de Navarra i Múrcia, 4 d'Almeria, Tenerife i Tarragona, 3 de Granada i Salamanca, 2 de Jaén, Pontevedra, Mallorca i Valladolid i una de Cadis, Santander, Oviedo, Lleida i Saragossa, a més de les dues gironines. L'editorial Destino, que organitza el certamen literari, també n'ha rebut dels Estats Units, l'Argentina, França, Alemanya, Xile o Colòmbia, amb temàtiques en què predomina la imaginació, la intriga i les relacions d'amor. Entre els textos que opten al premi Pla, de prosa en català i que arriba a la 41a edició, hi ha temàtiques molt variades, però destaquen elthriller, les històries de ciència- ficció i la realitat contemporània.

Un any més els premis Nadal i els Pla arriben a la tradicional cita del dia de Reis, i esdevenen un dels premis més importants de l'any. El guardó, que va guanyar per primera vegada el 1944 Carmen Laforet, amb la novel·la de postguerra Nada, està dotat amb 18.000 euros, i és el més antic que es concedeix a l'Estat espanyol. Per la seva banda, el premi Josep Pla, que es concedeix a novel·les escrites en català i va guanyar per primer cop Terenci Moix el 1968 amb Onades sobre una roca deserta, està dotat amb 6.000 euros.

Segons informen fonts de l'editorial, quatre novel·les més que l'any passat es disputaran el premi Nadal aquesta edició, que atorga un jurat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales. En l'última edició, guanyada per Casavella, El club de la memoria, de la periodista Eva Díaz Pérez, va ser la finalista.

Les lletres catalanes també rebran un premi durant la mateixa gala literària, el Josep Pla, que concedeix un jurat format per Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Baltasar Porcel, Àlex Susanna i Ester Pujol. Un total de 29 obres competeixen al premi, que l'any passat es va emportar Melcior Comes, amb La batalla de Walter Satmm.