06 de gener de 2009
06.01.2009

Set figuretes pendents de recuperació

El retorn del relleu lateral de l'arqueta de sant Martirià de Banyoles continua sense data 29 anys després del robatori

06.01.2009 | 01:00
Set figuretes pendents de recuperació

EL BISBAT DE GIRONA VA AGAFAR LA INICIATIVAL'advocat del Bisbat de Girona que porta el cas del robatori del relleu lateral de l'arqueta, Carles Mascort, ha recuperat 18 de les 19 peces que tenia la col·leccionista. En cas que el retorn del relleu no es desencalli, l'arqueta es restaurarà sense aquesta peça. A més també hi ha set estatuetes més que es troben en parador desconegut.

el bisbat ha recuperat part de les figuretesL'arqueta de Sant Martirià de Banyoles sense figuretes.Una imatge de la figureta de sant Martí de l'arqueta que estava en poder de la col·leccionista holandesa. La figureta de santa Marta que també es va recuperar.


El retorn del relleu lateral de l'arqueta de Banyoles que és en poder d'una col·leccionista holandesa continua sense data 29 anys després del robatori. L'advocat del Bisbat de Girona que porta el cas, Carles Mascort, reconeix que "és complicat" aventurar quan podrà tornar la peça, perquè hi ha diversos serrells pendents de resoldre. D'ençà del 2005, Mascort ja ha recuperat divuit de les dinou peces que la col·leccionista tenia a casa seva i en una caixa forta de la casa de subhastes londinenca Sotheby's. En cas que el retorn del relleu no es desencalli, l'arqueta es restaurarà sense aquesta peça. A més, també hi ha set estatuetes més que es troben en parador desconegut.
Al principi de gener del 1980, la banda d'Erik el Belga va robar les figures d'argent daurat que ornaven la peça d'art sacre més representativa de Banyoles: l'arqueta de sant Martirià, una joia gòtica del segle XV. Tot i que dos anys més tard es van trobar a França i a Bèlgica el pinacle i les dues figures de sant Martirià, no va ser fins al 1997 quan es va descobrir el gros de les figuretes robades.
En concret, es va saber que dinou de les peces eren en poder d'una col·leccionista holandesa, Johanna Maria Josée Dinjens. La col·leccionista tenia disset peces a casa seva, i dues figuretes més dipositades en una caixa forta de la casa de subhastes de Londres. El ministeri de Cultura va gestionar el retorn de les peces durant vuit anys, però tots els intents van ser infructuosos i, al final, la col·leccionista va trencar la relació.
Aleshores, el Bisbat de Girona va agafar la iniciativa. Mitjançant l'advocat gironí Carles Mascort, la negociació va tirar endavant i les primeres peces de l'arqueta van retornar a Girona el mateix 2005. L'octubre d'aquell any, l'advocat ja havia portat personalment quinze estatuetes i un dels relleus laterals que la col·leccionista tenia a casa seva. I el novembre del 2007, Mascort va anar a buscar les dues estatuetes restants dipositades a Sotheby's. Tot i això, des d'aleshores, Dinjens encara té un dels relleus laterals. Es tracta d'una figura de la Mare de Déu, que ornava una de les capçaleres de la peça, el retorn de la qual encara està pendent.
Carles Mascort va explicar que, durant aquest darrer any, "s'han anat mantenint contactes amb la col·leccionista holandesa", però que el retorn encara està encallat. "Estem esperant resoldre qüestions diverses, que no estan relacionades en absolut amb el preu, perquè ja hi ha acords ferms en aquest sentit", va indicar l'advocat gironí.
L'advocat, però, va reconèixer que es fa impossible preveure quan tornarà el relleu lateral. "És complicat dir una data exacta de recuperació de la peça perquè és un tema molt complex, tant pot ser immediat com que es pugui demorar", va assegurar. Si la col·leccionista no accepta entregar la dinovena figura, les que s'han recuperat es restauraran a l'arqueta i la peça tornarà al monestir de Sant Esteve de Banyoles per ser-hi exposada.
A més de les dinou figures localitzades, queden encara set figuretes més pendents de recuperar. Tot i això, es desconeix en quin indret del món es poden trobar aquestes peces. Carles Mascort va explicar que, de totes maneres, s'investigarà per localitzar-les. "Veurem si es pot trobar un fil conductor que ens indiqui on són, totes o en part; aleshores, es faran tots els esforços per poder-les portar de retorn", va assegurar l'advocat.
Carles Mascort va assegurar que el procés de recuperació de les peces de l'arqueta és molt "dificultós", però també va dir que d'ençà del 2005 s'ha fet molta feina. El lletrat no va descartar escriure un llibre amb les vivències del cas, perquè "hi ha tot un anecdotari que seria molt interessant d'explicar", segons va admetre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema