07 de gener de 2009
07.01.2009

Maruja Torres s'emporta el premi Nadal i el gironí Gaspar Hernàndez, el Josep Pla

L'homenatge a Francisco Casavella, guanyador l'any passat i mort fa pocs dies, marca l'acte d'entrega dels guardons

07.01.2009 | 01:00
Gaspar Hernández va guanyar el premi Josep Pla.

PREMIS NADAL 2009La coneguda escriptora barcelonina, que ja va aconseguir el premi Planeta l'any 2000, va guanyar ahir el guardó més antic de les lletres castellanes amb "Esperadme en el cielo", mentre que Rubén Abella, amb "El libro del amor esquivo" en va ser el finalista, en un acte dedicat a la memòria de Casavella. Per part seva, el periodista olotí es va emportar el Josep Pla amb la seva obra "El silenci".

L'escriptor gironí Gaspar Hernàndez va guanyar ahir el premi Josep Pla 2009 de prosa catalana gràcies al llibre El silenci, mentre la barcelonina Maruja Torres, amb Esperadme en el cielo, es va convertir en el nou premi Nadal, el guardó més antic de les lletres castellanes. Rubén Abella, amb El libro del amor esquivo, va ser el finalista del Nadal 2009.
Gaspar Hernàndez, nascut a Sant Esteve d'en Bas, ha presentat i dirigit a Catalunya Ràdio els espais radiofònics L'ofici de viure i Una nit a la terra. En aquest darrer programa la gent trucava per parlar públicament sobre qüestions escabroses, moltes vegades "tabús socials" en les seves pròpies paraules, com ara la mort, la malaltia o les ruptures amoroses. Del recull d'algunes de les opinions dels seus oients va sortir El llibre de les emocions, la seva obra anterior. Es tractava d'unes setanta intervencions seleccionades pel periodista que va publicar l'Esfera dels Llibres. El nou premi Josep Pla col·labora amb diversos diaris i també imparteix classe a la Universitat Internacional de Catalunya.
Per part seva, Maruja Torres ha escrit sempre en castellà i ha compaginat la seva prolífica carrera literària amb l'ofici de periodista. Sense estudis en aquesta professió, va trepitjar per primera vegada una redacció de diari, concretament la del desaparegut La prensa, gràcies a un curset de taquimecanografia. Amb els anys va fer realitat el seu desig d'entrar a la revista Fotogramas, publicació que li va permetre compaginar l'escriptura amb la seva altra gran passió, el cinema.
Va ser en aquesta revista especialitzada mensual on va coincidir amb Terenci Moix, Rosa Montero, Jaume Figueres o Àngel Casas. Al diari El País, mitjà amb el qual més s'identifica a l'escriptora, s'ha acostat a la majoria dels gèneres periodístics. Destaquen les cròniques escrites des de la seva corresponsalia a Beirut o els, sovint polèmics, articles d'opinió que ha publicat a la darrera pàgina d'aquest diari.
Maruja ja va endur-se el premi Planeta 2000 amb a la novel·la Mientras vivimos. L'autora, que prové d'una família d'origen murcià, també ha publicat Amor América, un recull d'experiències viscudes en un viatge de tres mesos per Sud-amèrica; Mujer en guerra, on parla de dels seus 35 anys en el món del periodisme, i Un calor tan cercano, un llibre de ficció.
L'acte d'entrega de guardons, celebrat ahir a la nit a l'Hotel Palace de Barcelona, va arrencar amb unes paraules a càrrec de la finalista del premi Nadal de l'any passat, Eva Díaz, qui va recordar emotivament la figura de l'escriptor Francisco Casavella, guanyador de la passada edició i mort el 17 de desembre als 45 anys. Enmig dels aplaudiments dels assistents, Díez va llegir un fragment de Lo que sé de los vampiros, novel·la amb la qual Casavella va guanyar el LXIV Premi Nadal.
Tanmateix, també es va retre un homenatge a un membre del jurat del Nadal durant dècades, el catedràtic emèrit de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona (UB) Antoni Vilanova, mort el febrer de l'any passat. El jurat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales, editor de Destino, van recordar Vilanova fent esment de la seva tasca durant molts anys.
Per celebrar el 65è aniversari del premi Nadal demà es publicarà una edició especial de la primera novel·la que va rebre el premi: Nada, de Carmen Laforet.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit